Hocam ne gibi sorguya çekiliriz anlamadım rahmetli dedem biriktirmiş bizde bulduk koyduk ne biliyim aykırı ne gibi bir durum var anlamadım. Açıklarsanız ona göre önlem alalım.
Devlet diyor ki bulunanların hepsi benim. Kazıp bulursan yasak. Dedemin dersen buna inanıp inanmamak bana kalmış!!!
Evet durum aynen bu şekilde. Dedektör işi de yaptığım için bu tür olaylarla çok karşılaşıyoruz. Tarihi eser değeri olan bir şeyi evinizde bulundurmanız yasak. Ya koleksiyoncu belgeniz olacak ve bu paralar müze tarafından kayıt altına alınacak veya izinli kazı ile bu paralar hatıra olarak alabilmiş olmanız gerekiyor. Yani bizans parasının sizde olması hatıra olarak kalmış olması çok zor ki o paralardan çok var müze almıyor bile ama aralarında tanımadığım paralar var (bu konuda iyi değilim inanın bugün sorarım sizin için) o tanımadıklarım arasında değeri olanlar olabilir o yüzden.
Kısaca bizans parasını hatıra olarak saklamıştık harcamamışız diyemezsiniz. Dedeniz bir şekilde bir yerlerde bulmuş ve saklamış. Neyse dediğim gibi çok değerli olsalar bile kondisyonları bozuk o yüzden değeri olmaz ama koleksiyoncular diğer paraları alabilirler.