Doların aniden artması ne yazık ki ülke için iyi olmaz. Dolar yükselince alım azalır, üretim artar düşüncesi biraz yanlış. En kötü ihtimalle, doların hızlıca yükselip kısa sürede 10-15 TL aralığına vardığını düşünelim. Pek tabi, dar gelirli durumda olan halk televizyon, telefon vb. durumda ki harcamaları daha az yapar veya yapmaz ancak gıda gibi temel ihtiyaçların büyük bir çoğunluğu ithal edildiği için bunlarda alım oranı aşırı derecede düşmez.
Sizin mantığınızla, diyelim hemencecik keletlenip üretime başlamak istedik. Bunun için fabrikalar oluşması, sisteminin çıkarılması, iş yükünün dağıtımı, fabrikaların üretime geçmesi, üretilen malların satışa sunulması 2-3 gün içinde yapılacak şey değil. Bizler üretime geçene kadar, dışarıya (temel ihtiyaçlar vasıtasıyla) eskisinden daha fazla harcama yaparak elimizdekileri öncesine nazaran daha fazla vermiş olacağız. Bu fabrikalar üretime geçene kadar zararımız kat ve kat daha fazla olacak. Hal böyleyken 10-15TL aralığında olan dolar bizler üretime hazırlanırken çok daha fazla artış gösterecek. Bu sefer üretim için gerekli olan makineler, sistemler vs. gibi ithal edilen otomasyon sistemleri almakta güçlük çekeceğiz. Yani sanayileşme/üretim yapma imkanımız çok daha az olacak.
Doların aniden aşırı yükselmesi felaketle sonuçlanır. Yapmamız gereken dolar daha da fazla artmadan tüketimden üretime geçebilmek. Yerli üreticilere destek vermek.