Zaten yazıda da o dikkatimi çekti. Sosyalist ülkeye örnek olarak Küba'yı gösterirken kapitalist örnek olarak bu konuda en başarısız ülkelerden biri olan Türkiye gösteriliyor. Almanya vs Küba karşılaştırması yapılırsa sonuç farklı olabilir. Sosyalizmde pazartesi sendromu olmaz çünkü 7/24 çalıştırırlar adamı. Elbette gelişmiş ülkelerdeki kapitalist düzen de insanı insan yapan değerleri öne çıkarmak yerine bir üretim aracı olarak gördüğü için durum sıkıntılı. Yani insanın dünyadaki amacı fabrikada çalışmak, makineler üretmek, sürekli teknolojiyi geliştirmek vs midir? Ben yan gelip yatmak istiyorum.
Dünyada yan gelip yatmak diye bir organik model yok.
Tüm canlılar asgari yaşam olanaklarını sürdürecek bir efor sarfederler.
Eğer efor sarfetmeden ya da başkalarının ürettikleri üzerinden tüketirseniz paraziter bir yaşam sürüyorsunuz demektir.
Ki paraziter yaşam sürebilmek için bile efor sarfetmek gerekir.
Mağara adamı fabrikada çalışmıyordu ama o da yan gelip yatamadı.
Yiyecek avlaması, kürk hazırlaması, odun toplaması ve yaşam alanını savunması gerekir.
Yan gelip yatmanın bir bedeli vardır, hayatını dilenci bir parazit olarak sürdürmek.
Geçen sene yolda bir otostopçu aldım, bir de yemek ısmarladım.
27 yaşında. Rus. İnşaat Mühendisi.
Tüm doğu avrupayı otostopla para harcamadan gezmiş. 3 Aydır Türkiyedeymiş. Gitmediği yer kalmamış otostopla.
İnsanlardan sigara istiyor sürekli. Yola ve yemeğe para harcamıyor. Birileri ısmarlarsa yiyor. Ismarlamazsa yemiyormuş.
Böyle bir yaşama katlanırım diyorsan deneyebilirsin. Ama bu bile yan gelip yatmak değil.
Aç kalmak, yürümek, biraz yemek için normalde konuşmayacağın adamların sohbetini çekmek, susuz kalmak, duş alamamak vesaire...
Yani fabrika, tarla, orman farketmez. Yaşamı sürdürebilmek için çalışmak efor sarfetmek gerekiyor.