@Vergiseldestek1; hocam sahış şirketi olarak işe başladıgımızı varsayıyorum belirli bir süre sonrasında gelir düzeyi yükseldiğinde zorunlu olarak bir üst seviyeye yani limited şirketi olarak faaliyet vermemiz gerekmiyormu
yok oyle bir sey. oncelikle turk ticaret kanununda gecis diye bir sey yok. bir firma kapatilir bir firma acilir, sagis limitede cevrilemez. limited buyuk isletme sahis kucuk isletme degildir. enistem esnaf sahis firmasi var. cirosu cok yukselince buyuk mukellefler vergi dairesine aldilar. istersen bir milyar dolar kazan sahis firmasi olarak kalabilirsin.
sirketlerin avantaji ortaklik yapisi ve yuzde bir vergi avantajidir. eger isinizi tek basiniza yapmayacaksaniz ortaginiz olacaksa ya da ileride hisse satma amaciniz varsa sirket kurarsiniz. tek ortakli sirketin tek avantaji %1 vergi avantajidir. o da kariniz cok yuksekse deger. sahis firmasi en ust vergi diliminde %35 oder kalan para sahsindir. sirket sabit %22 oder. ama kalan para sirketin parasidir sirket ortagi kari almak icin kendi vergoisini oder %15 stopaj. yani sahis firmasi yillik %35 oder sirket %33,5 vergi oder.
ben simdiki aklim olsa sahis sirketi acardim. cunku vergi acisindan %1 avantaj var ama ticaret odasi kaydi defter parasi muhasebeci ucreti vesaire sirketin gideri daha fazla. daha once soyledim ticari kayitlari bir birine ceviremezsin. birini kapatip digerini acmak gerekiyor. sahis sirketini kapatmak cok kolay ama limited sirketi kapatmak cok zor.
ama sunu da unutmayin bir proje yapip bunu satmak ya da ortak almak istiyorsaniz sahis firmalarinda bu mumkun degil. sahis firmasini devredemezsiniz. sahis firmasindan hisse satamaz ortak alamazsiniz.