Siz Google'ye sinirlenmişsiniz, düşünüp hemen bu konuyu açmışsınız. Ama neden arama motoru? Hazırda Google var sen onun sunmadığı neyi sunacaksın?
Bana göre bir markayı bitirmek için yola çıkarsan zaten kaybedersin. Eğer markaya sinirlenmeden aklına bir proje geldiyse, kullanıcılaın sana yönleneceğini düşünüyorsan işte o zaman başarabilisin.
Tarihte örnekleri var ne büyük markalar kaybolup gitti, Google'de gidebilir ama öyle ha deyince değil.
Örneğin; akıllı telefon devri biter benzer bir şey ortaya çıkar ve buna androidden daha gelişmiş o cihaza daha uygun bir işletim sistemi olur, Google buna ayak uyduramaz ve android markası yok olup gider.
Bu örnekteki gibi şeyler olması gerek.
Bİrde en büyük sorun bir araya gelememek. Yurtdışındaki projelere bakıyorum farklı farklı insanlar bir araya gelmişler. Peki bunları bir kişi yönetip maaşlarını verip mi çalıştırıyor? Hayır.
Hepsi o prejede ortak ve hep birlikte bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. En büyük sorunumuz bu bence.
bu google ne yaptı sana da bu kadar sinirlendin ben ona takıldım.
Sadece arama motoru ile olsa keşke.
mail sistemi.
android eko sistemi.
google now asistan.
adsense.
adwors.
drive.
cloud.
keep.
allo.
bunlar da olursa sizdeyiz
İyi hoş güzel düşünüyorsunuz ama arama motoru birikim işidir, Google, kurulduğundan bu yana algoritması sürekli gelişti değiştirildi ellerinde olan büyük bir kullanıcı datası da cabası. Sizin bunu yakalayabilmeniz için Google gibi bir rakip olduğunu da düşünürsek en az 10 sene oturup çalışmanız lazım ki o algoritmadan daha iyi bir şey ortaya çıkarın. Tabi onunla da bitmiyor güven sorunu çok önemli ülkemizde ne yazık ki bu konularda da sıkıntılar mevcut. Kullanıcı sizin arama motorunuzu kullandığında gizliliğin korunduğunu nasıl taahhüt edeceksiniz yasalar gereği illa log tutmanız gerekecek. Bu konuda adı çıkmış Google dan kaçmak isteyenlere de bir alternatif olamayacaksınız. Benim düşüncem bu iş yapılacaksa eğer açık kaynak kodlu olarak geliştirilmeli ve milli değil bağımsız olmalı ancak bu şekilde başarılı olabilir.
hep aynı geyikler... hep aynı muhabbetler.
şu sorulara cevap verirsen doğru cevabın yeni bir google yapmak olmadığını anlarsın...
google gibi bir dev facebook'a rakip olarak çıkarttığı g+ neden tutmadı? neden kapatma kararı aldı.
microsoft elinde messenger gibi dev bir veri yığını varken neden skype'a kamyon dolusu para verdi? messenger'ı geliştirip skype yapamaz mıydı?
milyonlarca samsung'da yüklü olarak gelen hangouts'u kaç kişi kullanıyor?
vs. vs.
bu arada turkcell'in o arama zımbırtısını yapmasının tek sebebi bu pazarda ben de varım demek için değil. "bir brother is watching you" için
Google'a sadece arama motoru gözüyle bakıp rakip olmaya çalışıyorsunuz galiba.
Google yazilimini tüm servislerle bize teslim etseler,
bizimkileri de iyice egitseler,
üstüne de google'in paralarini bize devretseler
yine de elimize yüzümüze bulastirip batirmamiz maksimum 1 sene sürer.
Cünkü bu isler vizyon ister.
Google' Vizyon bölümüne baskanlik eden bir kadinla röportaj yapan gazeteci bir soru sordu "amaciniz nedir?" genel cevap "dünyayi degistirmek"
Kusura bakmayin ama konuyu acan arkadas da dahil henüz Google'i bir yazilim veya yazilim sirketi saniyor.
Yazilim sadece bir arac, arkadasinda strateji ve vizyon var, kisaca beyin var.
Iste bu beyin denen organ da icinde bulundugun ortama göre gelisip degisiyor, insanin bakis acisi da öyle.
Türkiye yazik ki vizyonerler yetistirmek icin uygun bir yer degil.
Daha ülkede yatirimci yok ki o yatirimcilarla beyinler bir araya gelsin ortaya proje ciksin.
Muhtemelen arkadaş genç baya çok heycanlı ve atılgan ama elinde biraz antika silahla orduya kafa tutmaya benziyor bu iş normalde girişimcilere bu tür heves kırıcı yazmam ama bu gerçekten çok uçuk şuan Türkcellin 50den daha fazla iyi yazlım bilen müdendisleri var parası var reklam gücü var ama
yaani.com.tr yi hala arama motoru olarak pazarlayamadı yada yandex deli gibi reklam verdi hatta lamborgihini bile verdi kime sosrarsanız sorun kimse bu 2 arama motorunu google'a rakip olarak görmez yahoo yada bingide rakip olarak görmez.
Yaklaşık 12 senedir internetten iş yapan birisiyim ama hala internet gittiği zaman google'ı açıp bakıyorum geldimi diye 12 senedir interntten iş yapan dedim internet kullanım sürem googledan bile eski yahoo searchün verdiği alakasız saçma sapan sonuçlar hala aklımda google açılınca internette aradığın birşeyi bulmanın o heyecanını anlatamam.
Googledan önceki arama motorları ülkemizde çalışmıyordu desek yeri var birbirimize sorardık şu konuyla ilgili bildiğin bir site varmı diye şu webmaster forumunda sadece 3 karakterli r10.neti googleda aratıp girenler vardır öyle girdi hayatımıza kullandığımız bir çok hizmet google şimdi buraya saymaya kalksam liste baya uzar zaten buradki herkes biliyor şuan %50 ihtimalle cebindeki telefonda google (android) olma ihtimali var şuan birçok kişi farkında değildir belki ama google artık eskisi gibi değil kendisini geliştirebilen yapay zekaya sahip
sadece bir boşluk oraya yazınca sonuçlar getiren bir makina değil uzay alanındada NASA ile yarışan bir firmadan bahsediyorsunuz
kendi ülkemize ait bir arama motoru olmasını bende çok isterim keşke birileri yapsa ama 50 100 kişiyle olacak bir iş değil bu 1 2 milyon dolarlada olacak iş değil bunlardan çok daha fazlası lazım ve devlet desteği ilede belki kayda değer birşeyler yapılabilir yoksa boşa kürek çekmiş olursunuz.
Bir konuda olayı kaçırıyorsunuz. Google başlangıçta sadece arama motoru olarak ortaya çıkmış olsa bile artık google sadece arama motoru değildir. En basitinden kullanılan cep telefonlarının bir çoğunun yazılımı google'a ait olan android , dolayısıyla google ile bağlantılı servisler ile çalışıyor.Bilgisayarlarınızda kullandığınız internet tarayıcısı google'a ait. Google'ın bu konuma gelmesi 21 yılını almış. Hadi teknolojinin bu dönemlerde daha hızlı geliştiğini göz önüne alalım yine de en başarılı adımlarla gideceğiniz google gibi kompakt bir yapı kurma projenizin google'ın şuanki başarısına ulaşması en az 10 yıl alacaktır.
adama şu şu yüzden yapamazsın diyolar adam çanakkalede atalarımız yaptı diyor.
ne alaka allah askına
nasıl yapacaksınız , sizin ne özelliğiniz var diyolar , çok iyi yazılım yapıyorum diyor
bu zamana kadar işini en iyi yapan seviyede insanların hiçbirininin " ben bu işi çok iyi yapıyorum " dediğini görmek nasip olmadı
şu çok iyi olduğun konuda yaptığın şeylerden 3-5 ini sergilesene de görelim
Çok geç bile kalındı r10 ve üyelerinin katkılarıyla bu işin olacağına inanıyorum. Biz elimiznden geleni yapmaya hazırız. Şimdiden hayırlı olsun.
Türküm diyorsun vazgeçmeyeceğim yerine vazgeçmicem yazıyorsun. Evet, hevesini kıracağım. Sen arama motorunun crawler yapısını dahi yapamazsın.
https://www.youtube.com/watch?v=dCEnXSFxgsY
---
Yapay zeka yazıcak misyon var bunu arama motoru olarak kullanmayı düşünücek vizyon var.
Google denen amcayı bing-yandex-msn-yahoo-yanii vs hiçbiri geçemedi bu arkadaş sadece arama motoru değil reklamı yok bişeyi yok marka değeri var, misal razvani bi jip yaptı bi onun satışına bi hummer bentley yada lambo jip satışına bak mevzu kalite değil markada demeyeceğim şuan.
Sadece soru şu yapay zeka kodlaması yapabilecek bir ekip mevcut ve arama motoru yapmayı düşünüyosunuz ? Yengeç sepeti sendromu diyorum sadece fazlasını açıklamaya gerek yok.
sahibindeni görüp sahibininamcaoğlundan
n11 görüp m22
gittigidiyor görüp hagittihagidicek
youtube görüp bentüp
bunun gibi hep amaçlar sıfırdan bişey yapın ? google bizi adam yerine koymuyo, ne üretiyosunda koyacak adamakıllı projemi var adamlar argeye yıllık 10 milyar dolar harcıyor bizde adsenseden kazanmak için site kuruyoruz
Şu dediğimi unutma google bugün paypal gibi türkiyede adsense faaliyetini sonlandırsa dolar 1-2 lira yükselir böyle bi firmadan bahsediyoruz.
Yok bizde o zaman ads reklam vermeyiz vs demekte anlamsız, ihtiyaç değil bu adamlar için bu webmaster kaybederler sadece kullanıcıyı kaybetmezler ki verdiğin reklamda nedirki 5 tl reklam 1 usd. ve tık başı 3-5 kuruşa düşürmenin peşinde herkes bu yüzden wm takımıda yabancı site açıp para kazanmanın peşine düşüyor trde tbm kuruşlarda diye
Yani demem o ki biraz vizyon, mediacat yayınlarından bikaç kitap alıp okuyun dünyada neler başarılı olmuş neden olmuş kullanıcı alışkanlığı nedir ne işe yarar vs bunları öğrenirseniz ufkunuz genişler ve boşa vakit kaybetmezsiniz
Umarım umduğunuzu başarırsınız, ve bizde Türklerin yaptığı arama motorunu kullanmadan ölmeyiz umarım
Ancak gerçekten Google, Sadece bir arama motoru degil, Dünyayı değiştirmek istiyen DEV Bir şirket. Siz ilk degilsiniz ancak sonda olmayacaksınız
Başarılar.
Önce kaliteli bir proje geliştirilmeli adwords gibi bir sistemi olmalı arama sonuçlarını çok iyi vermeli . Sonra google ın devlet tarafından yasaklanması lazım yoksa bizim millete bir baş yapıt sunsan da alışkanlıktan vazgeçmez.
google yeni birşeymi yaptı hocam google dan önce arama motoru yokmuydu ?
Efor ve emek kaybının ötesine geçmez. Bu iş öyle Google'ın siteleri değerlendirme kriterlerine kızıp gaza gelerek yürümüyor ne yazık ki.
Google çıktığında yaşı 30 üzeri olan arkadaşların hatırlayacağı netscape gibi birçok arama motoru vardı zaten. İnsanlar gerizekalı mı Yahoo, Bing/Msn, Netscape gibi arama motorlarını bıraktı da, Google kullanmaya başladı?
- Sanal zeka üzerinde ne kadar deneyim sahibisiniz?
- İnsanların Chrome, Android gibi açık kaynak kodlu sistemlerden gelen verilerine ne kadar hakimsiniz? Elinizde ne kadar insana ait data var?
- Kullanıcı davranışları konusunda Google'ın bunca yıllık tecrübesinin ne kadarına sahipsiniz?
- Daha gelişmiş bir yapı olarak fikirleriniz olduğunu söylemişsiniz. Bunların mutlaka bir handikapı olabileceğini ve bu nedenle Google veya diğer arama motorlarının bunu yapmadığını hiç düşünmüyor musunuz? Sadece iş geliştirme müdürlerine yılda 120-180 bin dolar arası ödeme yapan bir şirketi ve bünyesinde çalışan binlerce kişilik ekibin tüm zeka, deneyim ve projelerini görmezden geldiğinizin farkında mısınız?
- Diyelim ki onlarda olmayan bir özelliği eklediniz. Hangi yatırım gücü sayesinde üst düzey bir sunucu makine kuracak ve binlerce insana, yaptıkları binlerce sorgu karşılığında doğru sonuçları getireceksiniz?
- Güvenlik önlemi alan sunucuların kaçında crawl işlemi yaparken sunucu firewall'ına takılacaksınız? Kaç site sahibi tenezzül edip sizin botlarınızın erişimine izin verecek?
- Ülke ekonomisine bu projenin ne katkısı olacak?
- Google'ın yıllar içinde İşletmeler - SEO - Adwords ve Adsense arasında oluşturduğu ekosistem bile daha bu ülkede yeni yeni kabul görmeye başlamışken, sizin projenizle bu insanların ilgilenmesini nasıl sağlayacaksınız?
- Bu gün bunu başarmaya çalışan Bing, Yandex, Yahoo arama motorlarından sizi bütçe ve fikir olarak üstün kılan nedir?
Bu soruları bize cevaplamanız için değil, kendinize sorarak sarf edeceğiniz emeği gözden geçirmeniz için soruyorum.
Bu şekilde emek ve efor harcayacağınıza, daha spesifik alanlarda, daha profesyonel işler yapıp ünlü ve başarılı bir yazılımcıya dönüşme olanağınız var. Günün birinde çöpe atacak milyon dolarlara sahip bir yazılımcı olursanız, işte o zaman bu projeye vakit ve emek verirsiniz.
Sana başarılar dilerim. Alışkanlıkları değiştirmek ve maddi destek bulman zor olsa gerek...
Herkese tek tek cevap vermek yerine cevap niteliğinde bu mesajı yazıyorum.İlk mesajada ekliyorum.
Neden arama motoru ? Google sinirlenmişsin,google'da olmayan neyi yapacaksın,markayı bitirmek kolay değil,aklında bir proje var mı ? bu google ne yaptı sana
Bu bir anlık öfke değil uzun zamandır üzerinde çalıştığım bir hayalim ve böyle bir arama motoruna bu ülke'nin ihtiyacı var.Bunu yapan neden biz olmayalım.Farklı fikirlerimiz tabiki var birebir Google yapacak değiliz.Bizde bunları düşünüyoruz.Amacımız adımızı duyurmak bunun da kolay olmayacağının farkındayız.Bizimde dünyaya açılacak bu dev projeyi yapmaya ihtiyacımız var.
Ekibi nasıl bir araya getireceksiniz ?
Birbirimizi o kadar kıskanıyoruz ki başka ülkeden bu tür fikirler çıksa sanırım daha çok destek olurduk.Ben zamanında büyük ekipler yönettim ama benim amacım ekip yönetmek değil bu projeye inanan kişilere ulaşmak.Ayrıca kertenkele01 arkadaşım iyi noktaya değinmiş.
Yurtdışındaki projelere bakıyorum farklı farklı insanlar bir araya gelmişler. Peki bunları bir kişi yönetip maaşlarını verip mi çalıştırıyor? Hayır.
Hepsi o prejede ortak ve hep birlikte bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. En büyük sorunumuz bu bence.
Google sadece arama motoru değil bir çok alanda aktif bir çok yazılımcısı var vizyonu gelişmiş bu konuda ne yapmayı planlıyoruz ?
Google'un bir çok servisinin,ekibinin olduğunun farkındayız ama atladığınız bir şey var.Google ilk açıldığında sadece arama motoruydu ve 2 kişiydi.Android'i satın aldı,Youtube'u satın aldı bir çok yatırın yaptı bir anda olmadı bunlar yada hepsi kendi projeleride değil.Vizyon,misyon bunları zaman gösterecek amacım da bu zaten dev bir ekip dev bir proje herkesin fikri.Şu konuda bile ne kadar çok fikirler sunuldu düşünün.
Arkadaş genç galiba,Elinde biraz antika silahla orduya kafa tutmaya benziyor,Google alışkanlık olmuş artık vazgeçilmez,Kendini geliştiren bir algoritması var,
google artık eskisi gibi değil kendisini geliştirebilen yapay zekaya sahip
sadece bir boşluk oraya yazınca sonuçlar getiren bir makina değil uzay alanındada NASA ile yarışan bir firmadan bahsediyorsunuz
kendi ülkemize ait bir arama motoru olmasını bende çok isterim keşke birileri yapsa ama 50 100 kişiyle olacak bir iş değil bu 1 2 milyon dolarlada olacak iş değil bunlardan çok daha fazlası lazım ve devlet desteği ilede belki kayda değer birşeyler yapılabilir yoksa boşa kürek çekmiş olursunuz.
Teşekkürler.28 yaşındayım artık ne kadar genç diyorsanız

Deneyimim birikimimin yeterli olduğunu düşünüyorum.Bugün Google'u buradaki çoğu kişiden daha iyi tanıdığımı bilmenizi isterim aslında sadece google değil bir çok arama motorunun alt yapısına kadar bilgi sahibiyim.Yandex,Google Türk ofislerine kadar bilen araştırmış birisiyim.Ben kendimi burada övmek için konu açmadım bunu yazmakta istemiyordum ama inanın neyin ne olduğunu biliyorum.Ben bu konuyu bu kadar heyecanlı açtımki benim gibi heyecanlı kişilere ulaşayim.Google aşılması imkansız bir dağ olabilir ama bu ekip bu dağı aşacak imkansız yerini zora bırakacak.
Deneyimlerim ve yazım hatalarım.
Ne kadar deneyim sahibisiniz? diyenler var.Deneyimlerinden bahsedince
bu zamana kadar işini en iyi yapan seviyede insanların hiçbirininin " ben bu işi çok iyi yapıyorum " dediğini görmek nasip olmadı diyen var.
Ben çok iyi yada çok kötü olabilirim sizden çok iyi olmanızı da beklemiyorum bu ekibin üstün zekalardan oluşmasınıda beklemiyorum.Amacım inanan kişileri bir araya getirmek ve bunun sonucunda doğru kişilere ulaşıp doğru işler yapacağımızı düşünüyorum.
Elimden geldiğince yazılarıma dikkat ediyorum konunun heyecanıyla yaptığım hatalar için özür dilerim.Şu an yoğun olarak ekiple uğraşıyorum herkese cevap veremeye çalışıyorum.Anlayışınız için teşekkürler.