Merhaba,

Geçenlerde hangi ildeydi hatırlamıyorum ama Ankara yada İstanbul olabilir, bir dava vardı. Sonuç Patent li ünvanın kapatılması yönünde sonuçlandı.

Yargı derki, sen ne zaman açıldın ve neler yaptın göster. Sen x.com, senden daha önce açılmış x.net i neden kapatmak yada üzerinde yaptırım uygulamak istiyorsun ? diye de sorar. Bu noktada emsal dava da olduğu gibi x.net senin haksız ve gereksiz dava açtığını öğrenerek sana karşı dava açabilir ve kendinin daha önce bu sektör de var olduğunu + yaptıklarını beyan eder ise sen yolundan çekilmek zorunda bile kalabilirsin.

Altını çiziyorum bu tarz emsal davalar hep vardı ve yakın zaman da bir benzeri oldu. .com.tr , .com a dava açtı ve .com.tr kapatılıyor şu anda.

Ancak senden sonra açacaklara yaptırımın olablir ki oda senin sektörde ki faaliyetin ve sürdürdüğün varlığın ile orantılı değişkenlik gösterebilir. Sen sadece bir isimsin ama faaliyetin yok. Ancak senden sonra açılan .org hem faaliyet gösteriyor hemde ismi kullanıyor. Mahkeme yine 2 tarafında yaptığı işlere bakar. Sonuçta sen x.com u alıyorsun ve patentliyorsun ama senin patentlediğin x.com ve x.org a yaptırımın yok. Ancak dava açabilirsin ve yine son satır da yazdıklarıma döner dava. Yani bence bu tür işlere çok çok gerekmedikçe başvurma derim. Rekabet iyidir.

EK OLARAK: Patent alırken atıyorum abc aldığında sana abc nin tüm haklarını vermiyor. Faaliyet kodları var ve bunlardan birini seçmelisin. Örn: internet, web yayıncılığı ( yanlış hatırlamıyorsam 35 yada 41 olması gerek ) seçtin ve başvurdun. Yaklaşık 6 ay sonra ki şu ara 8 ayda sürebiliyor, sana cevap geliyor ve abc ismi için red aldın. Kimden ? X firması buna itiraz etti. Ne yapıyorsun ? Sende itiraz ediyorsun. TPE incelemeye alıyor ve karşı taraf haklı ise seni reddediyor yada farklı bir faaliyet seçmeni söylüyor ki oda senin mahkeme de itirazların için uygun olmayabiliyor. Yada istisnai durumlarda şöyle de olabiliyor; Sana 41 i verdiler ama içerisidne bunun 3 alt faaliyet başlığı var. Sana 2 si için izin vermiyor ve sadece 1 tanesi için izin veriyor. Sende o başvurduğun faaliyet kodunun alt başlıkları olan 3 başlık içinden sadece 1 i üzerinde söz hakkı olabiliyorsun.

Hatam var ise affola, konuya meraklı tüm arkadaşlara başlangıç seviyesi bilgi olması için yazmak istedim. Hiç bir şey göründüğü kadar kolay ve zahmetsiz değil. Hayırlı geceler