Çoğu büyük şirket uluslararası düzeyde marka-patent şirketleri ile devamlı iletişim halinde. Bir şirket ile benzer şekilde problem yaşamıştım. (Markalarını Türkiye'de tescil ettirip .com.tr alan adı almıştım , aslında tescilli markaları var ama bir şekilde marka-patentin gözünden kaçmış) Benimle iletişime geçtiklerinde .com.tr alan adını sildim ve marka adından feragat ettim. Daha sonrasında ise aynı şekilde taahhütname imzamamı istediler. Ben zaten üstüme düşeni yapıp gerekli feragat işlemlerini yapmıştım. Bu yüzden zaten üstüme düşeni yaptığımı, ekstradan taahhütnameyi imzalamamı isteyerek iyi niyetimi suistimal etmeye çalıştıklarını, isterlerse gerekli mercilere başvurularını yapabileceklerini bildirdim. Sonuç olarak şirket avukatı headquarter ile iletişime geçeceğini bildirdi. Birkaç yıl geçti herhangi bir geri dönüş olmadı.

Taahhütnameyi imzalamaman durumunda sana dava açmaya çalışacaklarını söylemeleri bile tehdit olduğunu düşünüyorum. Sen üstüne düşeni yapmışsın. Durumla ilgili yasal bilgin olmadığı için bir proje geliştirmişsin ve şirketin isteği doğrultusunda içeriğini kaldırmışsın. Şirketin, yayınladığın iki üç video için senin peşine düşmesi pek olası değil. Avukatların korkutma şekli bu. Kaldı ki; tiktok, sıkıntı yaşadığım şirketin yanında devede kulak sayılır.

Avukat değilim, sadece başımdan geçen bir olayı aktardım. İlerleyen günlerde Türkiye'den başka bir ihlal olduğunda, yapan kişinin kimliğinide tespit edemezlerse yine senin kapını çalmaya kalkabilirler. (Hali hazırda elimizde taahhütname var diyerek) Sonrasında senden para koparmaya çalışırlar. Hangi suçlama ile mahkemeye vereceklerini de merak etmiyor değilim. X kişisi yaptığımız ihtarda sitesini kaldırdı ama taahhütnamemizi imzalamadı diye verebiliyorlarsa versinler. Sen de aynı şekilde, dava açmakla tehdit ederek taahhütname imzalatmaya çalıştılar diye karşı atağa geçersin. Kafanı takma bence ayrıca hosting bana ait değil gibi saçma yolları da seçme. Bu defa başın daha çok derde girer. Çok düşük bir ihtimal ama dava açarlarsa, dava başlamadan önce zaten ifadeni alıyorlar. İfadende açıkca belirtirsin, ihtarda bulundukları tarihde içeriği kaldırdım ancak yasal zorunluluğum olmadığından dolayı belirttikleri taahhütnameyi imzalamadım dersin. Çünkü böyle bir yasal zorunluluk bildiğim kadarıyla yok.

Şahsen başıma gelseydi, daha önce yaptığım gibi imzalamazdım. Aklımdaki sorular tamamen gitsin diyorsan avukat ile görüşebilirsin veya hukuk sitelerinden öneri alabilirsin.