Arkadaşın belirttiği VDS sunucu.
Yıllardır bu işi yapıyorum vds sunucu alıpta cihazın komple müşteriye ait olduğunu görmedim , duymadım açıkçası şahitte olmadım. Öncelikle şu terimlere bir dikkat çekelim.
VDS = SANAL bir sunucudur. Elle tutulmaz. Canınız istediği zaman sevebileceğiniz bir metal parçası yoktur.
Cihaz = Fiziksel bir sunucudur , elle tutulur , sevilebilir bir metal parçasıdır.
Herkesin fiyat politikası farklıdır.
Örneğin aynı fiziksel sunucu , aynı özellikler , aynı ram , hdd , işlemci vs vs bir firmada X TL
aynı fiziksel sunucu , aynı özellikler , aynı ram , hdd , işlemci vs vs diğer firmada 2X TL
İki sunucuyada bakıyorsunuz aynı özellikler hatta ve hatta ikiside aynı verimerkezinde. Birinde x iken diğerinde iki katı olan 2x TL .
Fiyatların farklılık gösterdiği doğrudur. Lakin bu bir malın kötü diğer malın çok iyi olduğu anlamına gelmez. Sadece fiyat fazla ise kesin kalitelidir mantığı var.
Şimdi ip adresi classlarını ben 300 TL'ye kiralıyorum bir yerden. Diğer tarafta aynı ip classı 500 TL. Ne oluyor şimdi ? Oda fatura veriyor oda veriyor. 300 TL olan ip adresi kötü mü ? bozuk mu diyecez ? Öyle bir faktörüde yok. Anons ediliyor mu ? Kara listedemi ? vs vs bunları bakıyorum. Temiz alıyorum. 500 TL yerine 300 TL ye aynısını alıyorum.
Sunucu onlara ait değil demiş biri. Eskidendi o. Şuan herkesin kendine ait fiziksel cihazları var. Demem o ki , öncelikle yorumlar yapılırken bilinçli bir şekilde yapılırsa, bilinçli toplum çıkar ortaya. Ve bu sektörde türkiyenin gerçekten bilinçlenmesi gerekiyor. =)
Ek olarak fiyatların farklarını ortaya çıkaran bir çok sebeb var. Çalışan sayısı , firmanın size verdiği destek sözleri , alt yapıdan geçen hat miktarı , cihazların yeni / eski olması , elektirik fiyatları , kabin masrafları , ofis masrafları , kurumsal yaklaşımları. vs vs daha sayabileceğim bir çok önemli faktörler bulunuyor.
bende ekleme yapayım azure google vb.. yerlerdeki sunucular gerçek cloud mesela azur microsoft yani dünyada 300 datacenter var siz 1 sunucu aldınızmı aynı anda 300 datacenter yedekli çalışır sunucunuz x ülkede savaş çıksa sizin başka ülkeye devam eder kesinti olmada sunucu bozuldu kapandı güncelleme var vb.. yok sonuç olarak masraf daha fazla .