Bu topraklarda vergi yetişir.

Devlet yıllardır aklınıza gelen/gelmeyen her kalemden vergi almanın yolunu buldu. Ama şu son 3-5 yıldır resmen suyunu çıkardılar. Türkiye'deki vergi sistemi zatan vergilendirme mantığına ve temel Anayasa ilkelerine ters. Anayasamız diyor ki "herkes geliri oranında vergi öder". Yani bu temelden yola çıkarak vergilendirmeyi gelir esaslı bir sisteme oturtmak gerekiyor.

Ancak asıl sorun devletin vergilerle karşılaması gereken giderler için de vatandaştan para alması. Konumuz Çin'den gelen paketlerden alınan vergi. Aslında vergi değil, gümrük inceleme ücreti. Gümrükte incelemeye aldıkları her paket için aldıkları bir ücret ancak bu devletin kendi içinde karşılaması gereken bir ücret. O paketin gümrükte incelenmesi vatandaşı ilgilendiren bir konu değil, devlet buna ihtiyaç duyuyorsa inceler. Ortada vatandaşın aldığı bir hizmet de yok yani.

Burada konu şuraya geliyor; her işlem için ücret ödüyorsam neden vegi veriyorum ? Vergi veriyorsam neden her iş için para ödüyorum ?

Biz halk olarak bunu yüksek sesle dile getiremiyoruz. Devlet millet için vardır, bizde ise durum terse dönmüş, 80 milyon toplanmışız, bizim varlığımız sayesinde var olan bir devleti besliyoruz. Bir çok ülke, doğal zenginlik, kamu hizmetleri vs gelirler yaratarak daha az vergi toplamanın hatta vatandaşa para dağıtmanın yolunu ararken biz her gün daha fazla vergi vermek zorunda kalıyoruz.

Bunu biraz vatandaşlık haklarımızı hatırlatmak için yazdım.