Ben bu işin eğitimini üniversitede dört yıl beden ve dirsek çürüterek alıyorum. Tarih görüyorum, diğer sanat dallarını öğreniyorum, teori, dans, şan, eskrim, sosyoloji, psikoloji, anatomi vs. Tez yazıyorum, oyun sahneliyorum. 6 ay bilmem nereden eğitim alan arkadaşla aynı tiyatroya girebiliyorum. Örneği üst devremde var. Hoş onun girdiği tiyatro provalarda para vermeyen, günlük 100 liraya 3 oyunda oyuncu oynatan bir yer, orası ayrı. Profesyonel tiyatrolar zaten "diplomasız oyuncu" almıyor neyse ki. Diplomasız oyuncuların halini her ne kadar dizi bile olsa oynadıkları yer, görüyoruz zaten. Doğru düzgün oynayabilmek için kazandıklarının yarısını oyuncu koçlarına, workshoplara döküyorlar. (İçimin yağları eridi.)

Dizi, reklam, sinema oyunculuğu tiyatrodan farklı. Tiyatroda "selam ben geldim" cümlesiyle çok az iş bulabilirsiniz. Bilhassa çoğu tiyatro öğrencisinin istediği gibi iyi özel tiyatrolarda iş bulmak istiyorsanız diğer oyuncularla iletişim kurmanız, okul bitmeden çeşitli tiyatrolarda ücretsiz -ücretlisi yok bunun- asistanlık yapmanız, dört yıllık eğitimin üzerine epey bir şey eklemeniz bekleniyor. Özel tiyatrolar torpilinize değil tavsiyeye, kişisel ve mesleki gelişime, çevrenize önem verir. Azıcık şan, birkaç ay tiyatroyu geçtim İstanbul, İzmir, Ankara dışındaki üniversitelerden oyuncu kabul etmeyenler var. Devlet tiyatrosu istiyorsanız diploma+milletvekili torpili+5 yıl Doğu görevi (torpiliniz ve siciliniz iyiyse 3 yıl sonra halledilir). Ama sonunda 1 ay tek 1 ay çift maaşla krallar gibi yaşamak var.

Dizi ve sinemada yine okullu oyuncuların şansı diğerlerine nazaran daha yüksek ancak çoğumuz tiyatroyu tercih ettiği için meydan diplomasızlara kalıyor yine. Bu noktada kimle çalıştığınız önemli. Bir Harika Uygur gibi işin profesyoneli ile çalışmak var bir de kayıt 200 lira, çekim 500 lira diyen merdivenaltı ajansla çalışmak var. Gider THY reklamında 300-500 liraya oynarsınız sonra. Çektikleri headshotları bile vermezler.

Popüler kültür üretimi dizi ve sinema işinde kariyeriniz sadece eğitiminiz değil -ki bizler eğitimde sizden çok daha üstünüz- fiziksel görünüşünüze bağlı olarak da şekillenir. Örnekleri var. Leş oyunculuklar, leş senaryolar, ama güzel-yakışıklı tipler 30.000 - 50.000 götürüyorlar başrolde. Gerçi Türk seyircisi nihayet akıllanmaya başladı. Jön kavramı Türkiye'de bitti bitiyor. Dizilerde okullu ya da kendini en az okullu kadar eğitebilmiş oyuncular daha çok görünmeye başladı.

Kendinizi gerçekten eğitmek istiyor ve bu işin yarattığı stresin altından kalkabileceğinizi düşünüyorsanız, ayrıca üniversitelerin yetenek sınavları için yeteri kadar hazır ya da yetenekli değilseniz Craft gibi profesyonel yerlerden eğitim alın. Kültürel gelişiminizle bunu destekleyin. Çünkü yukarıda bahsettiğim Harika Uygur gibi profesyonellerle çalışmak istediğinizde onlar sizi sadece fiziksel görünüşünüzle değerlendirmeyecekler. Gerçekten değerli işler yapıyorlar zira.

Bunların haricinde günlük 100 liraya 15 saat boyunca set soğuğunda figüran sırası beklersiniz söyleyeyim. 15 saatin sonunda iki cümle ya konuşur ya konuşamaz kameranın önünden geçer gidersiniz.