Tapularda Ada - Pafta - Parsel olarak ayrım vardır. Ada ve Pafta sizinle ilgili olmasa da parsel sizinle ilgilidir. Parsel eğer bölünmüş şekilde satıldıysa işiniz biraz zor.

Tapunuz hisseli ise; Tarla ve arsa tapularında altta hisse yazar ve hisse değeri olur. Örneğin 100/200 gibi. Şimdi diyeceksiniz ki 100 m2 200 kişinin nasıl olacak oluyor işte. Yani tarlaya 1000 kişi de hissedar olabilir (parsel). Peki benim alanım neresi dediğinizde bunun cevabını kimse veremez ama kimse de dilediği yeri çeviremez. Bunun cadde kısmı var, rayiç bedeli var, ortaklar arasında mutabakat ve ibraname işi var.

En doğru olan şudur, eğer tapunuz hisseli ise gideceksiniz tapu kadastroya benim arazim nerede soracaksınız. Bundan önce herhangi bir harita mühendisi ile size ait alanı ölçebilirsiniz (istanbulda yönlendirebileceğim birisi var). Tapu kadastro müdürlüğü bu aralar 2B arazileri ile uğraştıkları için çok yoğunlar özel yerlerden destek alman daha doğru olacaktır. Biz 150 m2 bir ölçüm için 550 TL ödeme yapmıştık. (2-3 ay kadar önce).

Hisseli tapu değilse; Burada belediye devreye giriyor. Eğer belediye tapular üzerinde değişiklik yapmışsa (ki eski tapuysa kesin değişiklik yapmıştır) parselleri bir birine katıp şuurlandırmış ve imara uygun hale getirmiş olabilir. Bu durumda işiniz biraz daha kolaylaşacaktır. İmara uygun demek hissedarlardan ayrılabilirsiniz demektir. Fakat yine bu durumda ortak karar şart. Mahkeme ile alanınızı (bu alan işinin bir ortalaması var ama inanın ne kadar uğraştıysam öğrenemedim ) ölçtürebilir ve inşaat yapabilirsiniz. İnşaat durumuna ise biliyorsunuz belediyeler karar veriyor.

Her iki durumda da bir haritacı ile iletişim kurmanız şart. Ondan sonra elinizde size ait olan arsa çizimi ile belediyeye gidip bilgi alın. Tapu en son iş. Çünkü elinde evrak ve harita olmayanlarla tapu dairesi hiç ilgilenmez, hele çok soru soruyorsan kesinlikle ne dediğini bile duymaz. Belediyeler bu konuda biraz daha ılımlıdır.

2B durumuna düşme ihtimali de var tabi. Şimdi sen vergilerini ödüyorsun fakat senin hissen haricinde diğer hissedarlar hiç vergi ödememiş. Devlet o zaman arsaya/tarlaya çökmüş olabilir. Bu durumda diyor ki, burası benim ve önce senin olduğu için al burayı sana uygun fiyata satayım karmaşık gibi gelebilir ama hemen hemen durum buna benzer işliyor. Diğer hissedarların paylarını da alma ihtimalin oluşabiliyor.

Eğer ihtiyacın olursa WhatsApp veya özelden yaz, haritacı ve mimar tanıdığımın numaralarını göndereyim. Benim herhangi bir komisyonum yok lütfen yanlış anlamayın fakat haritalandırmadan işleme başlamayın. Belki de arsanız belediye tarafından istimlak edilmiş ve size ödeme yapacak belli mi olur.