Hocam kusura bakma masraf listeni gördükten sonra yazının tamamını okumadım.
Tek diyeceğim şey şu geçmiş olsun.
Evlilik normalde zaten zor bir müessese hele hele bu zamanda oldukça katmerli ve kat kat daha zor.
Sen böyle zor bir yolculuğa çıtayı çok ama çok yüksekten başlatmışsın. 100 milyar para harcayarak evleneceksin + birde kirada oturacaksın. Hadi buraya konuyu geç açtın da hiç mi çevrenden uyaran eden olmadı.
36 bin lira gibi parayı mobilyaya ödemişsin, kirada oturacaksın hadi oldu da yarın ev sahibin çıkın dedi eşyaların çoğu oldu sana çöp. Ya doğru düzgün ev bulamayacaksın, ya taşırken eşyaların bir çok zarar görecek.
Normalde evlilikte sermayenin en az yükleneceği şey kirada otururken mobilya vs. tarzı eşyalardır.
Allah yardımcın olsun, eğer yapabiliyorsan hanım adayına açık açık söyle. Benim adım hıdır elimden gelen budur, şimdi buraya kadar bunları yaptık ettik, ama her zaman bu şekilde devam etmez, yarın bir gün kapıyı kuru selam ile çaldığımda surat asma hakkın yok demelisin.
Bir düzenleme yapayım.
Yazının geri kalan kısmını okudum kardeşim benden sana bir abi tavsiyesi, dayayıp döşediğin eve çık tek başına otur, krallar gibi yaşa.
Bundan 1 sene önce bizim çay ocağına bir müşteri geliyor. Çay ocağı önünde oturup çay söylüyor, hoş beş muhabbet derken konu eskilere gidiyor. Adam işte diyor 30 sene şöyleydi, 40 sene önce böyleydi falan. Kayınço bir adamın tipine bakıyor yaşına başına bir söylediği sözlere. Abi yapma etme eyleme, sen kaç yaşındasin ki o zamanları biliyorsun diyor, ben bile hatırlamıyorum diyor. ( benim kayınço 42 yaşında ) Adamda ne dese beğenirsiniz kardeşim ben 58 yaşındayım diyor. Tabi bizim kayınço şok, gözler fal taşı gibi açılıyor. Abi yapma etme eyleme ya aynı yaştayız ya bir iki yaş büyüksündür diyor ne 58 i. Adam çıkartıyor hüviyetini gösteriyor ve bizim kayınço direk adamın eline kapanıyor. Abicim ne yedin ne içtin söyle de bizde yapalım diyor.
Adamın verdiği tek yanıt şu : Kardeşim ben hiç evlenmedim.
Allah yolunu bahtını açık etsin.
Yukarıda söylenenler ne kadar espirili olsa da gerçekçilik payı olan şeylerdir. Evlilik müessesesi gösteriş yeri değil sevgi sadakat yeridir. Babam gurbette iken rahmetli babannem anneme aylarca bir kuru ekmeği bile çok görmüş çektirmediği çile kalmamış, keza İstanbula geldikten sonra babamda aynı şekilde. Ama gün bugün olmuş 45 yıllık evliler evimin direği der başka bir şey demez.
Şimdiki nesilde eve yarım saat geç gel ekmek vermez, surat 5 karış, hele mesaj yazarken canımı cicimi eksik yaz bittin gittin.