Arkadaşlar WordPress piyasasını görüp bu işte çok para var ben de yeteneklerimi değerlendirip paraya çevireyim diyorsanız bu işlerin bazı olumsuz yanları ve dikkat etmeniz gereken püf noktaları var. Bunların 11 senelik web tasarım deneyimlerimden yola çıkıp size anlatacağım. Binevi amme hizmeti.

İlk önce WordPress tema satışı işine girecekseniz sabırlı olmanız gerekiyor. Binbir türlü insanla ve onların dertleriyle karşılacaksınız. Site heklenir suç sizin temada olur, site yavaş açılır suçlu temadır, siteye girmez suçlu temadır, virüs bulaşır suçlu temadır, müşteri WordPress'ten hiç anlamaz suçlu yine sizin tema olur. O yüzden sabırlı bir kişiliğiniz yoksa bu işlere hiç bulaşmayın.

TEMAYI KİME SATACAKSINIZ ?

Müşteri kitlesi nasıl bir tema yaptığınıza ve nerede satmak istediğinize göre değişir.

Forumlarda Tema Satmak

Forumlarda tema satmak istiyorsanız müşteri kitlenizin lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan dar kesimli insanlar olacağını unutmayın. Forumlarda takılan öğrenciler genellikle cep harçlıklarıyla bir tema ve hosting alıp Adsense'den kısa sürede zengin olma düşüncesi içindedirler. O yüzden de forumlarda satılan temalar (özellikle haber, teknoloji ve kişisel blog temaları) 20-150 TL arasında değişir. Böylesine ucuz temalar için de uzun süre pazarlık yapan, fiyat kırdırtmaya çalışan insanlarla karşılacağınızdan emin olabilirsiniz. Hedef kitlesi öğrenciler olduğu için de özel tema işlerini unutmanızı tavsiye ederim.

Forumlarda bu tarz temalar satacaksanız özellik ve işlevlerden ziyade cancanlı tasarımlara, gösterişli manşetlere ve renk cümbüşlerine özen gösterin.

Sadece Belirli Bir Kategoriye Özel Temalar Yapmak

Örneğin sadece restoranlara özel temalar yapıp satmak istiyorsanız müşteri kitleniz %99.99 oranında web ajansları olacaktır. Belki kırk yılda bir restoran shibiyle birebir görüşüp satış veya özel tasarım yapabilirsiniz.

Bu konuda aklınızda bulundurmanız gereken çok önemli bir nokta var. Kesinlikle tema sattığınız kişinin bu işten kazanacağı parayı düşünmeyin. Yoksa kazıklanmış hissedersiniz ve fiyatları arttırırsınız. O zaman da müşteri uçup gider.
Dediğim gibi spesifik kategorilere özel temalar yapacaksanız müşterileriniz web tasarım ajansları olacaktır. Restoran sahipleri ajansları bulur, görüşür, pazarlığını yapar. Birşeyden anlamayan ajans sahibi de senden hazır yapılmış temayı 500 liraya satın alıp 5000 liraya restoran sahibine yapıştırır. Bu işin doğası böyledir. Bu konuya hiç takılmamanız gerekiyor.

Themeforest'de Tema Satmak

Themeforest'de tema satma hayalini ilk önce bir unutun. Onlarca ileri seviye kabul edilme kriterleri var ve sadece üst seviye yazılımcı/tasarımcılara hitap eden bir platform.

Bazen forumlardaki yorumlarda görürsünüz. "Hocam bu temayı Themeforest'de satmayı düşünüyormusunuz, bence koysanız çok satılır" yazarlar ve tema sahibi de "Hayır düşünmüyorum" der. Zaten öyle bir olasılık yoktur da o başka bir konu

Themeforest'e kabul edilmek zaten zor satmak daha da zor. Böyle bir yeterliliğiniz varsa çok satılacağından emin olduğunuz işlerinizi koyun. Zira kazancınızın %65'ini + 25$ swift ücreti + banka komisyonu gibi kesintiler düşüldüğünde 50-100 tane satan temanızın parasından geriye birşey kalmıyor. Çok satılırsa köşesin, o ayrı konu.

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ

Bu işin en can sıkıcı tarafı müşteri ilişkileridir. Bu konuyu hiç dallandırmadan karşılaşabileceğiniz müşteri tiplerinden bahsedeyim ve ne yapmanız gerektiğini deneyimlerimden yola çıkarak söyleyeyim

Karşılaşacağınız Müşteri Tipleri

- Hocam siz bu temayı bana şu fiyattan verin benim çevrem geniştir ben size daha çok müşteri bulurum -yalandır-

- Siz ilk işimiz olarak bunu şu fiyattan verin biz kullanıp bir bakalım. Beğenirsek bizim 30-40 tane daha sitemiz var hepsinin işlerini size yaptırırız -%100 yalandır itibar etmeyin-

- Hocam bu siteyi hiç kıramayacağım bir arkadaşıma yapıyorum. Daha hosting domain alıcaz. Bir indirim yapın. -büyük ihtimalle müşterisine yapıyor ve maliyetten ne kadar kâr edersem o kadar iyidir düşüncesinde-

- Ben bu işlerden anlamam oğlum anlar. Size oğlumu vereyim de onla konuşun. - Bu durumda telefonu direkt kapatmanız daha iyidir. Bahsi geçen oğul denildiği gibi web işlerden zerre derece anlamaz ve babasıyla sizin yaptığınız pazarlığı da %99.99 bozar. Boşuna çenenizi yormayın, kapatın gitsin-

- Ben bilmemne sitesinin sahibiyim, bak şu domain de benim, milyonlar verdim de satmıyorum. Bu da havacı ve uçuk müşteri tipine örnektir. O site senin olsa 300 liralık tema peşinde koşarmısın hiç

- Ben bilmemne sitesinin kurucularındanım, şurada editörüm, şurada moderatörüm, şu benim arkadaşım. Sen bunu bedava ver sitemde kullanayım. Siteme günde 500.000 kişi girer, acayip reklamın olur. -he ustam he doğrudur-

- Usta fatura kesiyor musunuz? Hayır kesemiyorum. -Böyle diyenlerin çoğu ilk fırsatta sizi maliyeye şikayet etmekle tehtid ederler. İhtiyatlı davranın-

- Siz bu temayı bana verin ben kendi sitemde üzerine 50 lira koyup satıp ana ücreti size gönderirim -o para gelmez arkadaşlar bunlar boş işler-

EN ÖNEMLİ NOKTA: USTA HERŞEYİ SANA BIRAKIYORUM KAFANA GÖRE GÜZEL BİR SİTE YAP BANA

Aman ha! Böyle bir durumda çok dikkatli olun ve parayı mutlaka peşin alın. Tüm tasarımı sana bırakıyorum diyen bir müşteri iş bittiğinde büyük ihtimalle işi beğenmeyecektir. Paranın hepsini de almamışsanız tüm siteyi baştan sona tekrar yaptırır size. Şu olmamış, şurayı şöyle yapalım... bi türlü bitmez. Paranızı da isteyemezsiniz iş bitmediği için.

MÜŞTERİ HİZMETLERİ / DESTEK KONUSU

Müşteriye laf anlatmak çok stresli bir iştir. WordPress'te yazı eklemeyi, menü oluşturmayı, sayfa oluşturmayı bilmeyen insanlarla karşılacaksınız. Bu gibi durumlar için mutlaka temel WordPress dersleri oluşturup koyun sitenize. Müşteriyi oraya yönlendirirsiniz.

İkinci konu ise telefon.

Telefon numaramı siteye koymalı mıyım ?

Kişisel telefonunuzu sakın koymayın iş için farklı bir hat alıp müşterilerle oradan konuşun. O telefonu da mesai saatleri dışında kapatmanızda fayda var. Yoksa gecenin 1'inde sizi arayanlar çok olacaktır (deneyimle sabittir)

Ayrıca ürünün satış sayfasında belirttiğiniz destek süresi geçince desteği kesmenizde de büyük fayda vardır. Ve tüm bunların dışında tema sorunları haricinde hiçbir sorunla ilgili destek vermeyin. Yoksa kendinizi sabahtan akşama kadar menü nasıl eklenecek, bu eklenti nasıl kullanılır gibi soruları cevaplarken bulursunuz Onlar WordPress'in temel konuları. Hangi tema kullanılırsa kullanılsın hep aynıdır değil mi

*** Son olarak burada iş yaptığım veya görüştüğüm arkadaşlar varsa üzerlerine alınmasın. Bu yazı biraz abartılı biraz eğlenceli genel tespitlerdir. Her insanın çalışma şekli farklıdır. Kırılanlardan alınanlardan özür dilerim.

Eklemek istediğiniz ve karşılaştığınız başka noktalar varsa yorum yazın yazıya ekleyelim. Bu birnevi bir tespit konusudur. Herkesin bu kurallara uyması gerkmez.