Nasıl başlamalıyım?
Hangi kitapları okumayalıyım? veya hangi kaynaklardan yararlanmalıyım? Kendimi nasıl geliştirebilirim?
Teknik Analiz yapacak düzeye nasıl erişebilirim?
6 yıldır forex-viop-bist30 da bu işi yatırım amaçlı yapan biri olarak nacizane önerilerim olacak. aslında hiç bulaşmayıp ruh sağlığını bozmasan daha iyi ama karar vermişsin bir kere.
öncelikle kitaplarla trade etmeyi öğrenemezsin. kitapları yazanlar trade etmeyi bilseler zengin olurlardı. ekranın başına oturtup işlem yap desen, elini bile kıpırdatamazlar. yazdıkları işe yarar bilgiler olsaydı kitapları okuyan herkes işi gücü bırakıp borsada zengin olurdu.
aynı şekilde ekonomistlerde öyle, trade etmeyi bilmezler, ekranın başına oturtsan emin ol senden daha fazla para kaybederler.
bu iş laptopun başında grafik açıp destek direnç çizip, indikatör al dedi aldım, sattı dedi sattım diyecek kadar basit bir iş değil.
borsada aktif işlem yapan insanlar 8-10 adet ekranla çalışıyor. tek bir laptop ekranıyla bu işi yapabileceğini sanma yani.
para kaybedilmeden bu iş öğrenilmiyor. ben sağlamcıyım, garanticiyim, diyen adamlara göre değil bu piyasa. para kaybedince üzüleceksen bulaşma. ailenin çocuklarının geleceği olan parayı yatıracaksan yapma.
100 bin yatırayım haftaya 120 bin olarak satayım gibi bir dünya yok. bunlar saçmalık ötesi ve hayalcilik. tamamen yalan dolan.
warren buffet-george soros örneklerini veren arkadaşlar var, bu adamlar senin benim bugün öğreneceğim bir haberi, aylar öncesinden bilen insanlar. piyasa yapıcılar. çünkü onlardaki güç ve istihbarat hiç kimsede yok.
destek-direnç çizmek, indikatörler ve fibonacci araçlarını kullanabilmek, bunlar zor şeyler değil, herkes yapabilir bunu, bunlar sana sadece strateji kurmanda yardımcı araçlardır, para kazanmanda değil. indikatörlerle göre alım satım yapmaya kalkarsan neyin var neyin yok kaybedersin. çünkü bu piyasa böyle yürümüyor.
bazı tecrübe ettiğim olmazsa olmaz basit kurallar aktaracağım:
1. kural: bütün sermayeni tek bir enstrümana yatırmayacaksın.
2. kural: bir enstrüman ucuzken alınır, pahalı alıpta son vagona binersen zararla o vagondan inmek zorunda kalırsın.
3. kural: büyük oyuncuyu takip edeceksin.
4. kural: piyasayla inatlaşmayacaksın.
5. kural: sadece fiyat hareketlerini takip edeceksin. ekonomi kanallarını veya başkalarının anlattıklarını değil!
6. kural: kendi stratejini oluşturacaksın.
7. kural: stopsuz işlem açmayacaksın. önceden buy ve sell stopların belirlenmiş olacak.
8. kural: kar-al noktalarını önceden belirleyeceksin. hedefe gelince tereddüt etmeden posizyonunu kapatmayı bileceksin.
9. kural: zarar etsen dahi stop olmayı bileceksin.
10. kural: kar-al noktana geldiğinde karını almayı bileceksin daha fazla yükselirse diye bekleyeyim demeyeceksin.
11. kural: takip ettiğin enstrümanın bağlantılı olduğu enstrümanları da takip edeceksin. örneğin bist100 takip ediyorsan, dünya borsalarını da takip edeceksin. aynı şekilde dolar takip ediyorsan, dolar endeksi ve euro-doları, güney afrika randı, polonya zlotisi gibi birimleri de takip edeceksin.