Evime yakin 4 farkli cami var.
Ben Cuma icin arnavutlara gidiyorum, arnavutca bilmedigim icin vaaz sirasinda sinirlenme ve dikkatimin dagilma ihtimali yok, huzur icinde kilip geliyorum.
Avrupa'da isi iyice ticarete cevirmis durumdalar. Ben yillarca bu kurumun tüm teknik islerini yaptim, iclerindeydim. Avrupa Merkezleri olan DITIB kurulusunda genel merkez binasi tamamen tanidik ve akrabalarla doldurulmus durumda. Türkiye'deki resmi dairelerden farki yok. Kitap ve Hac ürünlerinin satisi icin Online Shop yaptim, depoya girip mali ben saydim, eksik kitaplarin bilgilerini ben bulup girdim, hukuksal metinleri bile baska sitelerden kopyalattilar, düsünün ki bu kurumun depocusu da var, satis personeli de, avukati da.
Bir kismi tanidik oldugu icin dokunulmaz durumda, tanidik olmayanlar is yükü altinda ezilmis ve is yetistiremiyor. Bu anlattigim yer Diyanetin Avrupa'daki Genel Merkezi.
Bunlari en yakindan gördükten sonra birilerinin, özellikle de Diyanetin bu konuda birseylere karismasini dogru bulmuyorum. Diyanet isleri baskani hükümete bagli bir memur. Papa gibi özgür olup sadece dinin gerekliliklerini özgürce ifade edecegi bir yapiya gecirilene kadar da diyanetin aciklamalari bana hic samimi gelmeyecek. Avrupa'da "soklanarak kesilen hayvana helaldir" diyen ayni diyanet. Ben tekel büfesi aciyorum, cogunlukla müsterilerim alman icki satmamda sakinca var mi? sorusuna soruyu soran kisiye göre cevap vererek "yok" diyen "izin veren" yine ayni diyanet.
Neden soklu ete helal dediler? Cünkü kendileri de et satmaya basladi ve ürünü aldiklari kesimhane de soklu kesiyordu. (bkz. NetHelal)
Neden icki satmaya cevaz verdiler? Bu konuda bildigimi söylemek istemiyorum zira konu siyasete kayar.
Diyanetin yapamadigini biz yapalim:
Kıyasa/kurallara göre haram olan, ancak Kur'an-ı Kerimde ve sünnette adı ve hükmü açıkça zikredilmeyen şeylere haram yerine,
tahrîmen mekruh demek daha uygundur. Gerçi bununla kastedilen de haramlıktır, ancak bir şeye haram ya da helal hükmü vermek sadece Allaha (cc) ait bir hak olduğu için, haram olduğu kesinkes anlaşılsa bile, Kuranda haram denmeyen şeylere nezaketen, tahrimen mekruh demek daha güzeldir.
Alıntı
Nahl Suresi 116. Ayet
Dillerinizin yalan vasfetmesi ile: «Şu helaldir, şu haramdır» demeyin; aksi halde Allah´a iftira etmiş olursunuz. Şüphesiz Allah´a yalan uyduranlar asla kurtulamazlar.