Merhaba,
Öncelikle bu kategorideki ilk konumu böyle bir konu ile açmak benim için oldukça önemli. Sigarayı bırakacak en son kişi olarak kendimi görürken şuanda böyle bir konu açabilmek benim için oldukça tuhaf, heyecan verici ve oldukça zevkli...
Ben ve kız arkadaşım 5.yılımızdayız. Tanıştığımız günden beri içtiğimiz sigaranın ve harcadığımız paranın haddi hesabı yok. Üstüne giden sağlığımız da çok ayrı bir konu. 18 Şubat günü izlediğimiz bir video sonucunda birbirimize tek kelime etmeden düşünceye daldık ve 19 şubat günü aldığımız karar ile sigarayı bırakmaya karar verdik. Kız arkadaşım 9 ben ise 6 senedir sigara içen birisi olarak bu günler bizim için oldukça zor geçtiği için belirli mecralarda duyurma ve bazı tanıdıklarımıza söylemenin bizi daha dinç tutacağını düşündük. Yaptığımız karşılıklı konuşma sonucunda aldığımız kararın ardından hiç bir tıbbi destek olmadan sadece zihnen irade gücü ile bırakma yoluna giriştik. Bu noktada sigarayı unutmak için geçerli olan 21 günlük süreci buradan paylaşacağım. Konuyu açma tarihim bırakma tarihimden 3 gün sonrasına denk geldiği için 3 günlük süreyi kısa kısa anlatacağım. Bu günden sonraki günleri ise başlıklar halinde neler olduğunu anlatacağım.
19 Şubat - 23 Şubat Arası Tecrübeler- Sigarayı bırakma kararının verdiği heyecan ile ilk gün pek bir zorluk çekmedik. Çünkü son sigaralarımızı akşam üstü saatlerinde yediğimiz yemeğin ardından içtik.
- Anlaşmalı bir şekilde uyku saatlerimizi erken saatlere çektik. Böylece nikotin eksikliğini daha az hissetmeye çalıştık.
- Sigara bırakanların başka yiyeceklere yönelerek kilo aldıklarını bildiğimiz ve sıkça duyduğumuz için sigara isteği geldiği anlarda diş fırçalama ya da su içerek geçirmeye çalıştık.
- Bu konuda yetersiz olan anlarda ise aylık sigaraya yatırdığımız parayı hesapladık. Bu para ile neler yapabileceğimizi, nelere ulaşabileceğimizi hesaplamaya çalıştık. Örneğin uzun zamandır spora gitmek salona kayıt olmak istiyoruz lakin bir türlü yapamıyorduk. Ay boyunca sigaraya verdiğimiz parayı salona yatırmayı düşünüyoruz. Bunun dışında dil eğitimi konusunda kursa kayıt olmakta planlar arasında.
- Buraya kadar yazdıklarım işin teorik ve hayal olan kısımları idi. Kendi bünyemde yaşadığım değişiklikleri de anlatmak isterim.
- Her gün okula giderken yürüdüğüm yol 20 dakika civarı sürüyor. Belki psikolojik belki de nikotin vücuttan çıktığı için kendimi daha dinç ve daha hızlı hissetmeye başladım. Bugün 20 dakikalık yolu 8 dakikada gidebildim.
- İştahımda gözle görülür bir şekilde açılma meydana geldi. Lakin önceki zamana göre daha az yiyorum daha çok acıkıyorum. Şöyle ki yemeğe oturduğumda 3 4 tabak yemeden doymayan ben şimdi 1 tabak ile doyuyorum ve yemekten aldığım tat oldukça değişti.
- İçim içime sığmıyor cümlesini çok fazla kullanır oldum. Gerçekten durum böyle. Sigara içerken zombi gibi olan ben şimdi yürürken koşmamak için kendimle büyük savaş veriyorum.
- Ben alerjik riniti fazla yaşayan birisiyim. 2 3 günde bir burnum boğazım komple kapanır hapşuruk, göz akması, burun çekmenin ardı arkası kesilmezdi. Rinoclenil içmeden kendime gelemeyen ben sigarayı bıraktıktan sonra nefes alma problemlerim hızla ortadan kalktı. Uyanırken oldukça rahat kalkıyorum.
Yaşadığım tecrübeler şimdilik bu kadar. Bu yazıyı okurken size abartılı gelen kısımlar belki olabilir tam olarak ne düşündüğünüzü bilmiyorum. Yalnız bu işin irade ile alakalı olduğunu sigara bırakma kararı alınca öğrendim. Geçtiğimiz 1 senelik süreç içerisinde sigara bırakma konusunda forumda bir iki konuya denk gelmiştim. Kendimi o kadar uzak görüyordum ki konuya konuya göz ucu baktıktan sonra direk başka konulara dalmıştım. Sonuç olarak kendime itiraf edebildiğim bir gerçek varsa belki psikolojik belki gerçek etkisi budur diyerek sigarasız günlerimde daha enerjik, daha dinç, daha kaliteli solunum, daha kaliteli yaşam, bütçede tasarruf, sağlık konusunda avantaj sağladığımı düşünüyorum. Son olarak izlediğim video ise;
https://youtu.be/kGXn3H852O4