arenpi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
elbette yarın mahkemeye verip ben borç vermiştim geri ödemedi deme hakkın asahiptir.
Saydam adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Alacak verecek ilişkisi doğurmaması lazım. Ama tabi kesin bilgili değilim bu alanda.

O değilde ödeme aldığımda açıklamasını falan hiç kontrol etmezdim işlemlerin hızlı ilerlemesi adına aynı saatte birden fazla ödeme yoksa detaya bakmam özet ekranında doğru miktarın girişi varsa devam ederdim. Artık açıklamalarada bakıcaz heralde. Bizim insanımız neden böyle acaba.
Adam akıllı ticaretimizi yapalım adam akıllı gelişelim geliştirelim yok da karşı tarafa parmak atabilmek için hep bir açık aramalar. Ticareti güzel yapıp senelerce çalışmayı isteyen o ticaretten fazlasını hedefleyen kimse yok heralde herkes paramı alsam da ne olursa olsun diyecek kadar vizyonsuz.. Yap adamın ödemesini temiz temiz. Resmiyete alacak kaydı sokmaya çalışmak nedir..
LinuxRoot adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
benim bildiğim o borç verdiğimi ödemedi diyip dava açılabiliyor olması gerek, ancak tabi daha bilgili arkadaşlar vardır avukat vs olmadığımdan yanlış birşey demek istemiyorum, ancak neden normal bir açıklama ile göndermedi diye de düşündürüyor insanı
cleiner adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
olur, ilamsız haciz çıkarıp faizi ile alır.
Flexible adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Niye risk ediyorsunuz ki, ya satışı iptal edin ya da ödemeyi adam akıllı yapsın. Ödeme yapan kişi niye böyle bir açıklama girer o da ayrı bir durum
cihat_besik adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
daha once damadina borc aciklamasi ile para gonderip kizi bosandiginda catir catir icra ile geri alan birini tanımıştım hocam. parayi geri gonderip dogru duzgun havale yapmasini isteyin.
F.Gungor adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
“Olur direk açık açık böyle yaptıysa alacak davası açtığında delil niteliğinde sayılır. Fakat o para karşılığında ürün gönderildiğini ve alıcının kötü niyetle hareket ederek bunu yazdığını ispatlarsa bu borçtan kurtulabilir.”
Diyor sevgili avukatım.
nokie adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
aynı tutara kuruşu kuruşuna fatura kesecekseniz, dikkate almanıza gerek yok.

ama fatura kesmeyecekseniz ilamsız icra takibine konu edilebilecek bir delil elde etmiş oluyor şu haliyle.
tombreldero adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Benim bildiğim en ufak bir sıkıntı dahi doğurmadığı yönünde. Hesap hareketleri çok dikkat çekici olmadığı sürece hiç bir delil oluşturmaz. Hatta birine yanlışlıkla para gönderdiğinizde dahi alabilmeniz karşı tarafın insiyatifine kalıyor.
ESSA adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
oburude elden geri verdim der madem o kadar bi cumleyle bu is oluyor 😂
ayesoft adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
urun veya hizmet vermeyin parayi iade aciklamasi ile geri gonderin.
Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Eğer dava açarsa sizde elden geri verdim derseniz biter
Böyle birşey yok arkadaşlar bilginiz olsun.

Borclar hukuku ;
İlamli takip
İlamsiz takip
ZeroBilisim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
söz ucar yazı kalır hocam. karşı tarafın sizden parayı geri talep etme hakkı vardır. şirket değilseniz fatura kesmediyseniz ki kesseniz bile sıkıntılı bir konu. hukuk sistemizin değerlendirilmesi yoruma dayalı olduğundan dolayı sıkıntı yaşamamanız adına, tutarı iade edip açıklama alanının boş olması sizin yararınıza olacaktır.
şayet elden ödedim desenizde, kanıt istenecektir.
borç vermenin iadesi yapılacaksa tabiki borç iadesi veya borçun ödediği gibi bir ibare yazılmalı, cünkü gönderen arkadaş aklınca borç bağı kurmuş oluyor. banka dekontlarını alıp işlem başlatabiliyorsunuz.

eğer bir işlem sonucu para geliyorsa hesaba açıklama alanın boş olması yaranıza olacaktır, vergi gibi sorunlarla karşılaşırsanız borç paraydı deyip karşı tarafında doğrulaması ile vergi borcu yükünden kurtulabilirsiniz.
ikare adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Parayı gönderen eleman art niyetli olarak "borç ödeme diye göndereyim parayı da yarın ödemedi diyerek dava açarım" düşüncesi ile göndermiş de olabilir.

iyi niyetli olarak sizin fatura kesmeyeceğinizi düşünerek maliyeye takılmasın diye düşünerek bu şekilde de göndermiş olabilir.

Fatura kesecek iseniz "borç ödeme yada borç iade" gibi bir açıklama ile geri gönderin. doğrudan "xx. nolu fatura ödemesi" gibi bir açıklama ile göndersin. en garantisi bu olur...
Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam ben avukatım okul yeni bitmiş olsada borç hukukunu iyi bilirim.

Tabi olmaması gereken bir durumdur borç verme diye eft geçmesi ama bu herhangi bir delil değil TC yasaları geregi.
borç almak ve vermek adi senet , elden dayalı veya çek , sözleşme gibi olabilir. Tabi ilgili takipler ile senetsiz sepetsizde hak talep etme durumu olabilir bunlar biraz daha detay ister mobilde olduğum için detaylı yazamadım.
Bin1SuraT adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hesap hareketlerimi kontrol ettim. Biri açıklamaya sadece "borç" yazmış.
hocam eft dekontları delil olarak kabul ediliyor açıklama ibaresi vergi incelemesinde delil olarak kullanılabiliyor. ( en basit örneği bir arkadaşınız size kira ödemesi yazarak ödeme yapsın sonra e-devlet vergi kısmından bakın beyan edilmemiş gelirlerde ne göreceksiniz.)

adi şekilde düzenlenen senetler için bile farklı farklı kararlar ile karşılaştığımız bile olmuştur.bu durumda da bildiğiniz üzere esas olan kendini sağlama almaktır. bu böyle yazıyor ama şöylede yazıyor diyebileceğimiz yorumsal hukuk kısımları bolca borçlar hukukunda da mevcuttur.

ticaret yapıyoruz ki güven faktörü şu aralar piyasalarda sıfır iken kendini sağlama almaktan zarar gelmez.
Delidadas25 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
en mantıklısını söylemiş..

şayet ürünü teslim ettiyseniz bir avukattan veya muhasebeciden yardım alın illaki başlarına gelmiştir.
Coffee adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
siz de ona geri gönderin.
(kötü) örnek​​​
Yurtnet adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Havale ve eft de ki açıklama kesinlikle delil olarak kullanılır.
2 seçeneğiniz var
1) ilgili kişiye parayı "borcun iadesi" gibi bir açıklama ile geri gönderin
2)İlgili mktarın tamamına fatura kesin. Fatura kesebiliyorsanız problem olmayabilir ama geri havale en kesin çözüm.
bim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Vay be, yeni gördüm bu haberi, korkulur bizim insanımızdan.

Asıl konuya dönersek "Borç verme" şeklinde eft'ye yazan kişi bence bilinçli yazmış bunu. Satış işlemine konu olan şey her neyse verilen hizmette eksiklik olması veya kusur olması durumunda sonradan size ödenen ücretin geri talep etme hakkı olması niyetiyle yazılmış sanırım.
fikirdanis adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
satış yapmışsın e haliyle adam sana borçlanmış borç verme yazmış kötüye yorma.
ilgili satışın faturasını kes adama yolla oldu bitti.
chnyrdkl adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
hizmet verdiysen elinde kanıtları, yazışmaları tut. yarin bir gün hakkınızda şikayetçi olursa kanıtları sunarsın hocam

Kıymetli Arkadaşlar,

Herkese ilgi ve alakası için çok teşekkür ederim. Alıcı ile görüştüm, 2 çözüm yolu bulduk.

1- Parayı iade edeceğim, ya açıklamayı değiştirerek tekrar havale yapacak ya da elden verecek.
2- İşlem dekontunun arkasına, "Xx tarihi itibariyle Vakana ile aramda herhangi bir alacak verecek ilişkisi kalmamıştır" şeklinde yazarak imzalayacak.

2. alternatif benim için en pratik yol. Sizce hukuken yeterli olur mu?

mener adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Konunun bilişim hukuku ile alakası yok.
Hocam,

Burada her gün yüzlerce ticaret dönüyor. Belki Eft havale işlemlerinin açıklama kısmına dikkat etmeyen arkadaşlar vardır. Konuyu okuyanlarda bu hususta bir farkındalık oluşur.

Hiç alakası yoksa da en azından benim yaşadığım soruna çözüm yolu aradım ve el birliğiyle bulduk. Fena mı oldu?

Herkese tekrar teşekkürler.