Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
Ev tutulduğunda ilk yapılması gereken şey kilidi değiştirmektir. Yedek anahtarın ev sahibinde olması çok iyimser bir tahmin. Aynı anahtar emlakçıda olabilir, eski kiracıda olabilir.
20 liradan 200 liraya kadar kilit var, göbeği yani. Alır iki vidayı söker değiştirirsiniz, sorun çözülür.
2 tane göbek kilidim var, biri evi tutunca veya alınca tadilat boya vs işleri için ustalara verirken kullandığım kilit. Diğeri de tüm iş bitip kendim eve girerken kullandığım kilit. Ayrıca evi teslim aldığımda kapıdaki kilidi de kenarda tutuyorum, evden çıkarken kendi kilidimi söküp ilk kilidi takıp çıkacağım. Bu işin yöntemi böyledir.
Kilidi değiştiremezsin diye birşey yok. Mülk onun olabilir ancak kira sözleşmesi yapıldığı anda kullanım hakkı size geçer ve kendi malı bile olsa izinsiz adımını atamaz. Demirbaş hariç mal sahibinin söz hakkı da yoktur. Kilit de demirbaş sayılan eşyalardan değil. Aksine kişisel güvenlik açısından kilit değişimi şart.
Diyelim ki evi hırsızlığa karşı sigorta yaptırdınız ve eve hırsız girdi eşyaları aldı. Bilirkişinin ilk soracağı şeylerden biri kimlerde anahtar olduğudur. Emin olun evde oturanlar haricinde birinde anahtar varsa büyük ihtimal parayı ödemezler.