SEO demek sadece link almak demek değil. Çok link olmadan üst sıralara hatta birinci sıraya gelen sayfalar var. SEO'nun amacı yayınladığınız içeriğin kullanıcılar açısından ne kadar önemli ve işe yarar olduğudur. Google size SEO önerileri verirken aslında kullanıcı deneyimi açısından en iyi olacak içeriği üretmeniz açısından bilgi veriyor. Ve sitenizi deniyor.
Siz siteyi kurduğunuzda anahtar kelimede deneyebileceği kullanıcılara bunu siz fark etmiyorsunuz belki ama bazen gösterim yapıyor. En önemli şey burada başlık. Başlığınız ilgi çekici mi tıklama alıyor mu buna bakıyor?
Tıklama geldi kullanıcı sayfayı ziyaret etti? Burada en önemli şey ise içerik. Kullanıcı bu içeriği kullanıyor mu? Zaman geçiriyor mu? Aradığını buldu mu? Aradığı ile ilgili dış link var mı? Kullanıyor mu işine yarıyor mu? Yoksa sitenizden çıkıp başka sitelere mı gitti?
Organik hit aklınıza gelmesin Google bunları biliyor ve yakalıyor. Bot olmadığından emin olduğu kullanıcıların girişlerini önemsiyor.
Aldığınız linklerde bu şekilde. Sayfanıza bu linkler üzerinden gelen kullanıcılar ne kadar zaman geçiriyor.
Sitenizde konu ile alakalı dış link var mı? Kullanıcı bunu kullanıyor mu? İşine yarıyor mu? Yoksa aradığını orada bulamayıp başka siteye gidip orada daha fazlamı zaman geçiriyor?
Eğer içeriğiniz yararlı ve sizin gibi yararlı içerik paylaşan başka sayfalarda varsa site açılış hızı ve diğer kurallar ile kıyaslama yapıyor ve ona göre sıralama belirliyor. Yok zaten sizin paylaşımınız kullanıcıya en etkili çözüm oluyorsa direk üst sıradasınız.
Peki Google neden alan adınızın benzersiz olmasını istiyor? Çünkü kullanıcı tekrar o ismi arayıp sitenize geliyor mu? Benzersiz bir alan adı olursa kullanıcının sizi tekrar bulması kolay olacaktır. Buda seo açısından etkili bir yöntemdir. Özellikle yeni siteler için.
enginbebek.com alan adınız olsun. Kullanıcı önceden sitenizi ziyaret etti ve bebek arabalarına baktı ve çıktı daha sonra almaya karar verdiğinde diğer siteleri görmeden size ulaşmak istediğinde google'a engin bebek arabaları yazıp sitenize geri geldi. Bu çok etkili oluyor ve bebek arabası kelimesinde sıralamanızı yükseltiyor.
Google''da bunun örneklerini bulabilirsiniz. Ben önceden SEO işlemleri yaparken insanlara firmalar 6 ayda kalıcılık garantisi verip ilk sayfaya getirdiklerini iddaa ediyorlardı. Ben 45 günde ilk 3'e getiriyordum. Bu işlerden sıkıldığım için bıraktım.
Yani demek istediğim SEO var ama seo'nun ne olduğunu doğru anlamak gerekir. Özellikle ticari kelimelerde SEO çalışması yapılıyorsa kriterlerin bilinmesi çok önemli. Ben sadece burada bir kaçını anlattım.