mesajla iş sağlığı ve güvenliği için soru soranlar olmuş. buradan yanıtlamak istiyorum başkaları da görmesi açısından iyi olur. ben bi hevesle mimar arkadaşın önerisiyle atıldım ama artık pek bi önemi kalmadı. riskli bir iş ve çevrenizde sizi o işe alacak kimse yoksa uğraşmayın. ayrıca bi sözelci olarak zorlandığımı söyleyebilirim. Mimar ve bazı mühendisler bu bölümü 2 aylık bi eğitimle alabiliyorken AÖF'ten 2 yılda anca alabiliyorsunuz. Üstüne bir de zor bir sınav olan sınavı geçip 70 üstü almanız gerekiyor. 2 kere girip alamayınca o okuduğunuz 2 yıl boşa gidiyor. AÖF'te okunabilecek ve iş bulunabilecek bölüm arıyorsanız iş ilanlarında en fazla alım olanlara bakın. arşiv, sekreterya gibi bölümler daha olası bu işe göre.
özelden kutu doldurmak yerine buraya yazarsanız bildiğim kadarıyla yardımcı olmak isterim. saygılar sevgiler.
ek olarak öğretmenlerin alması da faydalarına olabilir. yeni öğretmenlere verilen kursları yine bakanlık içerisindeki bu tip uzmanlar veriyor. maaşları iyidir ve yol harcı dahil pek çok ek alır. günde verdiği de 1-2 saatlik eğitimdir.
konu hakkında daha ayrıntılı yanıt:
Arkadaşlar Selamlar,
C sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanıyım. Aralık 2018 sınavında başarılı olarak uzman oldum.
İSG eğitimi ve sektör hususunda sorusu olanlara yardımcı olabilirim.
Akılma gelen nacizane hususlar;
1- İSG sınavı gerçekten çok zor ve eleyici. Yanılmıyorsam sınav başarı oranı %7 civarı yani 10 bile değil. Bu yıl özellikle sınav çok daha zordu. Özellikle C sınavında başarı oranının daha da düştüğü tahmin ediliyor.
2- İSG önlisans mezunu olarak sınava girdim ve uzman oldum.
3- İSG uzmanı olarak çalışmıyorum, zira çalışılacak gibi de değil.
4- İSG uzmanlığı, işveren açısından bir ihtiyaçtan ziyade yük olarak görülüyor. Bunun sıkıntısı meslek hayatının her alanında yaşanıyor.
5- İSG kültürü devlet ve millet olarak oturmamış durumda, konuyla alakalı kanun sürekli olarak erteleme alıyor. 1 hafta evvel kanunda birkaç madde yine torba yasaya eklenerek 2020 temmuza kadar ertelenecek.
6- İSG uzmanı işletmenin günah keçisidir, yaşanan iş kazalarında kanun falan umursanmaksızın mahkeme nezdinde suç başınıza yıkılıyor. Facebookta İSG grupları var, sürekli olarak bu tarz olaylar hakkında bilgi veriliyor.