Tam benlik konu. bunun üzerine her canım sıkıldığında düşünürüm sayfalarca yazabilirim....
Merak etmeyin sizin için özet geçeceğim:

1) en çok mezun veren üni bölümleri ile en çok aranan eleman ihtiyacı arasında uyumsuzluk var. her yıl binlerce iktisatçı, işletmeci ve nerdeyse bi o kadar da öğretmen, fen edebiyat fakültelerinden insan mezun oluyor ama bunlar için çalışma alanı yok!

2) piyasa bir alanda az sayıda kalifiye elemana ihtiyaç duyuyor ama bunla ilgili bölümler yıllar sonra ancak açılıyor...

3) piyasada daha çok nitelikli ara eleman ihtiyacı oluyor ama üniversiteler daha çok beyaz yakalı dediğimiz yönetim sınıfına yönelik eğitim veriyor. bir fabrikada 1000 tane işçi varsa 50 tane ustabaşı/ formen 10 tane de müdür olur. ama bizim sistem sanki 100 tane müdür 10 tane ustabaşı gerekiyor gibi davranıyor.

3) ülkemizde malesef anne babalar çocuklarını el bebek gül bebek büyütüyor... yazın koskoca 3 ayını yatarak geçiriyorlar... gideyim bedavaya da olsa bi yerde takılayım iş öğreneyim gibi bi dert yok. böyle olunca da okulda öğrenilen teorik bilgi okulda kalıyor.

4) okulların çoğu kalitesiz. adam 4 sene mühendislik okuyor ama bi tane prof.'tan ders almadan okulu bitiyor! üniversite diye gittiğin okul yüksek lise olarak kalıyor...

5) öğrencilerin öğrenme gibi derdi yok. tek dert diploma! nasıl ki ehliyet araba kullanmıyorsa diploma da iş yaptırmıyor!

6) çocuklara suç attık biraz da işyerlerini eleştirelim: ülkemizde staj kültürü yok. bunda hem iş-sgk kanunun etkisi var hem iş yerlerinin. bundan 15 sene önce (yaşlanmışım ya) üniversite 3. sınıfın yazında staj yapmak için bir sürü araştırma yaptım ama kimse stajyer istemiyor ya da sadece okulun zorunlu kılmış ise kabul ediyordu...

7) insanların büyük kısmı "aman çocuğum üniversite okusun" derdine girince hükümet de her bulduğu binayı üniversite yaptı. ama hepsini de açması en kolay olan bölümlerle doldurdu: iibf, eğitim, fen edebiyat vs...

illa 4 yıllık üni okuyacağım diyenlere diyorum ki 5-6 tane şehir haricinde 4 yıllık bazı bölümleri okuyacağına git istanbul ankara da 2 yıllık bilgisayar, sağlıkla ilgili bölümleri oku. her fırsatta orada şirketlerde staj yap farklı eğitimlere katıl....