Üniversite mezunları neden işsiz kalıyor?
Sormanız gereken soru bu değil, insanlar üniversiteyi neye göre seçiyor?
- Puanı devlete yetmeyip özele gidenler
- Askerlik için üniversite okuyanlar
- Puanı tuttuğu ilk yere giren
- Ortalama bir puan alıp kısıtlı alandaki bölümleri seçenler
- Ortalama puan alıp özelde iyi bölüm tabirinde olan mesleklere gitmeye çalışanlar
- Çok çalışıp, yüksek puan alıp ne olacağını bilmeyenler
- Hedefi olanlar
Üniversite seçimimiz genel olarak zorunlu olduğu için insanların sevmediği bölümlerde okuması ve işsiz kalması çok normal. İşveren için de bu durum ortalıkta o kadar fazla mezun var ki işini düzgün yapan adama da yapmayana da aynı maaşı veriyor. Hatta işini düzgün yapmayan adamı daha çok aradıklarını söyleyebilirim. Küçük firmalar filan değil bunlar Vestel bunların en büyük örneğidir. Mühendis alır alır çıkartır. Çünkü işverenlerin yaptığı işler kalifiyeli değildir, genel olarak düzgün eğitim almış birisi çok rahat 1 ayda ne olup bittiğini anlayabilecek konuma gelir.
Mühendis olarak Alman menşeili bir firmada çalışıyorum, maaşım euro üzerinden TL olarak yatıyor ki, burada ki tüm çalışanlara aynı şekilde yatıyor. Normal kalifiyesiz işçi burada çalışmaktan sıkılıp çıkıyor. Hayatında bir daha göremeyeceği parayı adam sıkıldım çıkıyorum deyip ayrılıyor. 2 ay 3 ay sonra tekrar geri gelip iş başvurusunda bulunuyor, tabiki de alınmıyor.
Üniversite'yi neden okumak istediğinize ve ilerde ne üzerine çalışacağınızı öğrenmeniz araştırmanız gerekiyor. Bu dediğimi bu yıllarda yapmak herhalde dünyanın en basit olayıdır. Olay üniversiteyi bitirmek değil, hayatınızı planlayamamak.