Seo yoktur çok sığ bir yaklaşım olur. Seo var ancak kuralları değişiyor. Backlink alayım, white color footer'a yazı atayım, forumlardan tanıtım alayım hop birinci sıradayım devri bitti. Seo, bundan sonra ne gibi yenilikler gelir ve ona göre bizim sitemiz nasıl bir pozisyon almalı konusuna yoğunlaşıyor. Bütün büyük ajanslar şu an bunu yapıyor hem globalde, hem Türkiye'de. Adamlar deli gibi Google çalışanlarını takip ediyor. Twitter'ın başından kalkmıyorlar.
Çok kısa bir örnek: web sitenizi mobilde sesli aramalara karşı nasıl optimize ettiniz? Ben 1,5 yıl kadar önce Türkiye piyasasının yakından tanıdığı biriyle 1-2 ay sırf bu optimizasyon için uğraştım. Çalıştığımız site yemek tarifleri sitesiydi ve kullanıcıların sesli arama yaptıklarını düşünmeye başladık. Ziyaretçi sitemize bile girmiyordu, çünkü Google contenti çekip gösteriyor. Oturup farklı taktikler denedik.
Yukarıda bir arkadaş benim sitem hiçbir kurala uymadığım halde hit alıyor adsense para birikti falan yazmış. Hocam hangi sektördesiniz ve kelimelerin rekabet gücü nedir merak ettim. Bitcoin ile alakalı bir anahtar kelimede 2. sayfadaki sitemizi 3-4 ay sürdü ilk sayfaya alabilmemiz. Sitenin kendi blog sayfasıyla geldik. Taktiğimizde şuydu, anahtar kelimedeki soruyu yanıtlayan uzun bir makale hazırladık. Blog yazısının içerisine aynı konuyu anlatan bir slayt bir tane de youtube embed ekledik. Slaytı da biz oluşturduk videoyu da. Çünkü teknik yazılarda Google slide eklenip eklenmediğine bakıyordu. Biz de bu taktiği uyguladık. Oltamızı attık, sabrettik ve bekledik. Hiçbir şekilde blog sayfasına link almadık, sosyal medyada paylaşım vs. de kastırmadık.
Şimdi ben bu yaşadığım deneyimlere bakıyorum, seo yok diyemem. Evet, hala ben de backlink alıyorum, ona da gereksiz demiyorum belki de terk edilemeyecek bir alışkanlık ama eskisi kadar kolay değil bu işler. Artık rakipleriniz de uyandı mevzuya. Herkes bir ucundan bu işlerle ilgileniyor ya da birilerini buluyor.