Merhabalar, son zamanlarda kullanıcı deneyimlerini içeren çeşitli İngilizce makaleler okuyorum Adsense'e ilişkin. Geçenlerde şuna benzer bir yoruma geldim: "
Aynı içeriğe sahip .com ve .xyz uzantılı alanadlarıma aynı çalışmayı yaptım. Sonuçta .com uzantılı sitem için 1K ziyaretçiye ulaşırken, xyz uzantılı sitemde ziyaretçi sayısı 150'yi geçmedi."
Mobi pek kullanılan bir alanadı uzantısı değil. Eğitimim gereği fonetik ve şan ile ilgileniyorum. Müzikolog bir arkadaşımla çalışırken yaşadığımız problemi size aktarayım: Kulağı iyi olmayan biriyle piyanoda işitme çalıştığınızı farz edin. Aynı anda üç ses basın. Üç sesi iyi duyamamış olabilir ancak beyni üç ses arasındaki aralığı otomatik olarak ilişkilendirerek onu aynı aralıkta başka sesler vermeye iter. Bu ses aralıkları genelde günlük olarak kullandığınız, banyoda şarkı söylerken çıkarttığınız ses aralıklarındadır. Yani bu alışkanlıkla ilişkilidir. Farkında olmadığımız bu alışkanlıklar bütün yaşantımızı belirler. Math.mobi alanadının bir ziyaretçinin aklına
math.com ya da fonetik olarak daha uyumlu olan math.net olarak gelmemesi için hiçbir sebep yok. Bu alanadıyla kullanıcılarda bir alışkanlık oluşturana kadar başka sitelere trafik vermeniz epey olası.
Öte yandan math.mobi için reklam bütçesi ayırabilirseniz içgüdüsel olarak en kısa yola meyilli olduğumuzdan middleschoolmaths.com'dan daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Şayet middleschoolmaths.com'u direkt keyword olduğu için düşünüyorsanız, domainin keyword olmasından ziyade site içeriğinin keyword ile uyumlu olarak oluşturulması daha önemlidir. Yani
carinjuries.com çok çekici bir alan adı olsa da
cary.com alanadının da doğru içerikle aynı çağrışımı yapacağına emin olabilirsiniz.
Ben reklam bütçeniz az ise
middleschoolmaths.com alanadının, reklam bütçeniz iyiyse maths.mobi alanadının sizin için daha faydalı olacağını düşünüyorum.