Bunun milliyetçilik ruhu ile alakası yok ki insan olarak yapı böyle en tepeden birinin düşmesinide en aşağıdan birinin yükselmesini de çok seviyoruz. Şimdi bana bir tane örnek ver bu konu hakkında ki Türkiyeden başka bir yerde yapılmayan benzeri eşi olmayan bir örnek ver Amerika dediğin 1861-1865 arasında iç savaş geçirmiş bir ülkeden beraberlik kardeşlik ruhu bizden fazla demek ancak bilgisizliktir. 1918-1919 arasi iç savaş geçirmiş bir almanyada çok yardım sever bir birleri için ölürler demek'te malesef sadece bilgi eksikliği çünkü bahsettiğiniz insan tiplemesinde dünya'nın her tarafında görebilirsin hemen hemen her ülkede aynı sayıdadır. Bunun din ile ırk ile yavaşdığı çoğrafya ile pek alakası yok
Amerika, geçirdiği bu olumsuz süreçleri çok iyi özümsemiş ve özeleştirisini yapıp Dünya'nın süpergücü olabilmiş Dünya'yı yöneten ülkesidir. Beyaz/siyah diye insanlar ayrılırken, şu an kendi halkına gösterdiği demokrasi konusunda gerçekten ileri seviye uygarlığa sahip olduğunu hiçkimse inkar edemez. (Dış politikalar gereği, farklı ülkelere yaklaşımından bahsetmiyorum.)
Keza Almanya; teknolojisiyle, sanayisiyle aynı. Dünya savaşları sonucunda iyi toparlamış, hatalarından ders almayı bilmiş, daima ileri gitmiş büyük bir devlettir. Bizi kıskandıkları falan da yoktur he
Biz ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi bir dehanın değerini bilememiş, Fransız ihtilâli gibi süreçler geçirmeden, kurtuluş mücadelemizle özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı elde etmiş olmamıza karşın 100 yılda birbirine düşmüş, gerilemiş, darbeler yaşamış, dikta kafasında siyasetçilerle her daim geri geri giden bir ülkeyiz. Dünya'da hiçbir bilinen teknolojik çalışmamız, markamız yok. Üretimimiz desen yok.
Ben şimdi bütün bu gerçekleri bilirken, bu doğruları nasıl yatsıyayım?