ardaakman adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ben N11, Gittigidiyor ve Amazon da satış yapıyorum. Amazon mağazamı onların saçma sapan sistemlerine dayanamadığımdan kapattım. Söyle bir örnek vereyim. Ayakkabı satıyorum. Bende ürünü 39-40-41-42-43-44 numarası nı listelemişim. Bu amazon gidip bütün satıcılardan, topladığı bilgiler ile tek bir ilan oluşturuyor. Benim yüklemediğim resim ve bilgileri ekliyor. İşin kötüsü mesala ben 45 numarayı hiç yüklemediysem de ürünü en ucuz ben satıyorsam 45 numara siparişini bana geçiyor. E kardeşim yok ki bende böyle bir ürün, hiç stoğuma girmemiş, ben amazon a hiç yüklememişim. 4-5 tane böyle oldu. Amazon 'a sordum ne oluyor diye. Efendim her bu şekilde ürün için ayrıca şablon üzerinden hata iletmeliymişim onlar düzeltecekmiş. Oldu canım binlerce ürün için tek tek senin saçma sistemin için uğraşayım bir de.

N11, evet bir dolu komisyon, ek paketler vs alıyor. Faturamı paylaşmayayım ağlanacak seviyede. Onlarda en ürün sayısını 5000 ile sınırlamışlardı şimdi 3000 e indirdiler. Eğer daha fazla ürün istiyorsan paket satın al diyorlar. Ürün başına 0,08 kuruş. Yani ek 1000 ürün 80 lira aylık. Ek 5000 ürün 400 en büyük paketleri.

Gitti gidiyor pro mağaza için 500 lira alıyor. 10bin ürün listeletiyor. MEGA mağaza sı 2000 lira. Eskiden her ürün listelediğinde de ek bedel alıyordu. 0,03 kuruş. Onu 1-2 ay önce kaldırdılar. Ancak bugün yeni mail geldi. PAZARLAMA DESTEK BEDELİ altında yeni komisyon eklemişler. Kategorilere göre rakamlar farklı. Yaklaşık %1 civarı ek komisyon eklemişler. Bu arada normal mağaza komisyonlarını da ortalama %17 civarına çıkartmışlar. %15 ler %17 ve %20 ye güncellenmiş. Günün fırsatı ürünleri için yine %1,5 ek komisyon eklenmiş.

Kendim için konuşursam benim kar marjlarım iadeleri yada zayi olan ürünleri saymazsak %10 %15 lere kadar düştü. Bu pazaryerleri yaklaşık ürün bedelinin %20 - 25 ini alıyorlar. Tabi kargo anlaşmalarından kazandıkları hariç. Şöyle örnek vereyim ben n11 kargo anlaşması üzerinden yaklaşık 7 liraya kargo gönderiyorum diyelim. Bunu n11 e ben yada müşterim ödüyor. Ancak kargo firması bu ürünü n11 e 1,5 yada 2 liraya falan taşıyor. Bu hepsiburda için de geçerli. Gittigidiyor'u bilmiyorum belki bir komisyon anlaşması vardır çünkü gittigidiyor kargo bedelinde indirimli fiyat sağlasa da kendisi kargo bedeli ödemiyor. Alıcı yada satıcı direk kargo firmasına ödüyor.

Bu siteler de satış yapmak rahat tabi. Potansiyelleri çok yüksek ama zor ulaşılan ve kar marjı yüksek bir ürün satamadığınız sürece buralardan para kazanmak zor. Bende bu nedenle kendi sitemi kurdum. Yavaş yavaş bu siteler ile olan bağlarımı kopartıyorum. Bu sitelere verdiğimden az komisyon ile kendi siteme adwords ve seo yatırımı yapıp daha ucuza mal satabildiğimi gördüm. Elbette, piyasada o kadar çok ************** oldu ve insanımız korkuyor ki benim ki gibi e ticaret sistemlerini zor güven duyuyor. Gerçi ben alışverişimin çoğunu adı sanı duyulmadık sitelerden yaparım, şimdiye kadar da bir problem yaşamadım. Tabi gidip bir siteden çakma telefon, yada piyasanın çok altına satış yapan sitelerden alış veriş yapıp bile bile de kazıklanmamak lazım.

Müşterinin bana ve siteme daha çok güven duymasını sağlayabilmek için yollar arıyorum sürekli. Çünkü ürünlerimi piyasanın az altına satıyorum bu sefer de sen nasıl ucuza satıyorsun oluyor. Diyemiyorsun ki kardeşim ben pazaryerlerinde ürünün üzerine %40 ekleyip ancak yüzde 10 kazanıyorum. Sana sitemde daha ucuz fiyata direk satıp, %20 kazanıyorum Allah bereket versin.

Neyse hepinize hayırlı alış ve satışlar.
Bu son paragrafınız aynı dijital sektör gibi.Örneğin bir web ajansında adam birçok gideri ve kendi kazancını hesaplayarak webtasarıma 5.000 TL derken aslında siz onu gidip bir grafikere yaptırsanız 1.000 TL'ye kendisi yapar çünkü o 5.000 TL'den kendisine kalan belki proje başı aylık maaşa orantılarsan 200 TL bile olmaz ancak insanlar biraz da haklı olarak o kurumsallığı istiyor buda sizin e-ticaret siteleri gibi aslında siz komisyondan kısıyorsunuz ucuza veriyorsunuz ancak insanlar 5.000 TL'ye bir ajansa yaptırınca en iyisini yaptırdığını düşünüyor oysa ki ajansta da işi yapan bir tane grafiker