Şınavın taktiği bellidir, en az kaç çekebiliyorsanız onunla başlarsınız. 20 mi, 10 mu, 5 mi? Hiç şınav çekmeyen ve vücudu işi gereği falan diri olmayan biri normalde 5 ya çeker ya çekemez. 1 de olsa o 1 ile başlayacaksınız. İlk hafta 2-3 yapmaya çalışın, hatta 5 ilk haftada çıkar büyük ihtimal (1'den başlayacağınızı var sayıyorum). Çok yormayın kendinizi, günde iki sefer sabah akşam denemeniz yeter. 7. güne 5 ile çıktınız. Tavsiyem, ikinci haftayı hep 5 ile geçrmeniz, sabredebiiyorsanız tabii. 5 ile kolları ve kanatları biraz kuvvetlendirirsiniz. 2 hafta bitince 7-8 olarak 3. haftayı doldurun, çıkabilirseniz 10'a çıkıni çıkamazsanız 7-8'de kalın. O hafta düzenli olarak bunu çekin. Ondan sonra kendinizi tarta tarta arttırırsınız. Ancak arttırdığınız miktarı en az 1 hafta devam edin, mümkünse hafta içinde tekrarlarınızı yükseltirsiniz. Mesela 50 çektiğinizde hemen 60'a değil de 2. ve 3. tekrarda düştüğünüz sayıyı arttırmaya gidersiniz. Ben bu taktikle kendi kendime ilk şınav ile başlamıştım spora. Gerçi ne kadar zamanda arttırdım sayıyı hatırlamıyorum, çok zaman oldu... ama gençken antrenman aralarında dahi yattım mı 80-100 çekiyordum.

Şınav-mekik candır Hiçbir şey yapma fırsatı, imkanı olmayan için vücudu canlı tutacak mükemmel hareketlerdir. İstikrarlı gençler birkaç ay içinde tekrarsız 100 şınav 300 mekik çekebilir. Ama rakamlar başta büyük gelince ulaşılmaz oluyor.