Mahalle Muhtarının Görevleri
1- Seçim zamanlarında sandık seçim kurullarına, sağlık ocağı ve sağlık merkez kurullarına ve emlak vergisi ile ilgili olarak arsaların bedel tespit komisyonu gibi kurul ve komisyonlara katılmak,
Bu komisyonlarda Muhtar olmasa bile işlerin yürüyeceğini düşünüyorum.
2- Sandık seçim listelerinin ve askerlik çağına girmiş olanların kimlik çizelgelerinin askıya çıkarılması gibi ilan işlerinin yapılması,
Artık Edevlet üzerinden yürüyor bu işler
3- Cadde, sokak ve meydan levhalarını zaman zaman kontrol ederek eksik ve bozulmuş olanları belediyeye bildirerek yapılmasını sağlamak,
Belediyenin bu işi yapan birimleri mevcut.
4- Salgın ve bulaşıcı hastalıkları şüpheli kimseleri ilgili kuruluşlara bildirmek,
Muhtarların böyle bir bildirimde bulunduğunu düşünmüyorum. Görevleri arasında olabilir ama sağlık ocakları daha hakim bu konulara.
5- Askerlik ve seferberlik başta olmak üzere tebligatların yapılmasında yardımcı olmak,
Yukarıda da belirttim, E-tebligat diye bir olay başladı mesela artık. Askerlik ve seferberlikte orası üzerinden yapılabilir.
6- Seçmen kağıtlarının dağıtılmasını sağlamak,
Yine ilçe nüfus müdürlükleri tarafından, ptt aracılığıyla yapılabilir bu iş.
7- Mahallede oturan vatandaşlar için gerekli ilmühaberler düzenleme,
Muhtarın çıkarttığı evrakların alayını devletin çeşitli kurumlarından da alabiliyorsunuz.
8- Nüfus kağıdını kaybeden yada yenisini çıkarmak isteyenlere gerekli olan belgeleri düzenlemek,
Yanlış bilmiyorsam doğrudan nüfus müdürlüğünden halledilebiliyor artık.
9- Muhtaç, yaşlı, sakat ve kimsesizlere ,"Yeşil Kart" verileceklerin ve afet zamanlarında yardım yapılacakların tespiti gibi işlerde idareye yardımcı olmak,
İzmir`de ilçe belediyelerinin çoğunda bununla ilgili birimler var ve tespit ediyorlar bu kişileri. Yani yine Muhtar olmazsa olmaz değil.
10- Mahallede yapılan ve yürütülen hizmetlerle ilgili görüş bildirmek.
Yukarıdaki 9 maddede alternatifi olan Muhtarı sadece görüş bildirecek diye tutmakta gereksiz olacaktır. Kaldı ki artık halk gerek cimer, gerek belediyelerin online destek hatları üzerinden görüş ve önerilerini bildiriyorlar.
İşin özeti, büyükşehirlerde tamamen gereksiz durumda şuan. Olmasa gereksiz bir giderden kurtuluruz