burak2yilmaz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba arkadaşlar,

1 seneyi geçkindir R10'a üyeyim. İrili ufaklı işler aldım forum üzerinden. 6 senedir Full-stack olarak bir şeyler başarıyorum. Şimdiye birçok müşteriyle çalıştım. Portfolyömü bile yeni yeni düzenlemeye başladım. Düşünün ki o kadar vaktim yok. Hiç bugüne kadar hazır bir şey kullanmadım. Hep sınıflarımı, kütüphanelerimi(JQuery ve Bootstrap haricinde) vs. kendim yazdım. Profesyonel olarak artık hizmet veriyorum. UI tasarımlarımı da kendim yapmaya başlayınca, artık tamamen işi öğrendiğimi düşünmeye başladım. Gerçi bu işi gerçekten profesyonel olarak yapanlar sonun olmadığını bilir. Hiçbir zaman durmak yok. Boş kaldığımda oturur, yenilikleri incelerim. Anlayacağınız mesleğimi sıkıca tutmaya çalışıyorum.

Bu konuya ön giriş için bunları yazmam gerekiyordu. Şimdi asıl konuya gelmek istiyorum. Forumda o kadar dengesiz şeyler görüyorum ki bazen diyorum ki "Bu iş bu kadar ucuz mu ?". 100 liraya full site satan adam gördüm. Neyin kafası bu ? Ben 100 liraya değil site yapmak, editörümü açmam. Üstüne üstlük bu adamları tercih edenler var. Genellikle de hep takip ederim, bunları tercih eden insanlar şikayet konusu açıyor. Falanca adama ödemeyi yaptım işi teslim etmiyor. Filanca adam şu günde işi teslim edicem dedi şimdi telefonunu açmıyor. Bazen oh olsun diyorum bu tip konularda sıkıntı çekenlere. "Ucuz etin yahnisi" hesabına geliyor. Bugün gördüm çok şaşırdım. Çok basit bir JS işlemi gerçekleştirilecek. Yapamadığı için forumda konu açıyor. Yardım edin sorun bu diye. Buraya kadar her şey normal. Anormal olan kısım ise bu adamın imzasında "Profesyonel web tasarım http....." diye ibare var. Neyin profesyonelliği bu ? 2 dakikada yazılabilecek kodun konusunu açıyorsun sonrada profesyonel web tasarım diyorsun.

O kadar boş insan var ki bu meslekte. Adam ordan burdan script buluyor, sağdan soldan bulduğu scriptlerle birleştiriyor, az da üstüne karabiber tuz hesabı bildiği birkaç değişikliği yapıyor. Al sana site. Hah oldu süpersin. Sonra da bu adama iş yaptırıp ortada kalıyor. Kalırsın abicim sen ortada. Hatta az bile oluyor sana. Yazılım, bir şeyleri kopyalayıp, projeye ekleyerek olmuyor. Slideri ordan kopyala, menüyü farklı bir yerden çal, footer'a da Copyright bilmem ne yaz, geç. Ohh..

Gerçek anlamda bazen bu tip konulara girip, sağlam eleştirilerle baltalamak istiyorum. Ancak ceza yiyeceğimden korkuyorum. Ben ne bu adamlara ne de bunlara para kaptıranlara acıyorum. Profesyonel olarak hizmet veren adamlar şu tavırla karşılaşıyor: "Falanca adam 100 liraya yapıyor, sen niye 400 lira istiyorsun ?". Ben artık bu tip tepkilerle karşılaştığımda, direk git o adama yaptır diyorum. Sonra da bu adamı takip ediyorum. Hafta sonrası şikayet konusu açıyor. Altına "Arada ki fark bu" demek istiyorum, ancak yine cezalar var

İçimi dökmek istedim. Kusura bakmayın kafanızı şişirdiysem. İnşallah bazılarına ders mahiyetinde olurda, birşeyler başarılır. İyi forumlar.

(Bu tip konular yasak mı bilmiyorum ama içimi dökmek istedim. Kusura bakmayın.)
Çok haklı isyan Maalesef forumdaki kitle biraz ucuz iş meraklısı. Aslında büyük çoğunluk hızlı bir şekilde kolayca para kazanabilme derdinde olduğu için durum böyle olabilir bence. Sonuç olarak kalitesiz iş başka bir kalitesiz işe yol açıyor. Zincirleme bir şekilde ilerliyor. Diyelim ki hiçbir şey bilmeyen biri niche site açmak istiyor, önce ucuz bir şekilde adsense danışmanlığı alıyor, sonra wordpress kurulumu, seo danışmanlığı, makale-çeviri , derken bir sürü vasıfsız elemana iş imkanı sunuluyor. Eline kalem alan ben yazarım, lisede hazırlık okuyan çevirmenim diye konu açıyor. Mesela makale yazan kişiler arasında şöyle örneklere denk gelebiliriz "her konuda makale yazılır" ... Ben çok yetkin olduğum konularda bile güzel bir makale yazmakta bazen zorlanıyorken bu arkadaşların 100 kelimesi 1,5 TL'den yazdığı makalenin kalitesi ne olur acaba merak ediyorum. Ne yazık ki böyle konularda yönetimin de pek bir yaptırım gücü yok galiba.

Böyle durumlarda en güzeli serbest piyasa ekonomisine uyum sağlamak. Onlar ucuz iş yapıp sürümden kazanıyorsa, işini iyi yapanların kesinlikle o fiyata iş yapmaması ve kendi fiyatını belirlemesi gerekir. Yoksa o fiyatlarla hayatta kalmak mümkün değil.