Ya böyle dilde kolayda işler yapan sayılı şimdi bazıları çıkıp diyordur 10 tavuk alsam asgari ücret çıkıyor 😊
öyle değil işte olmuyor öyle
Kesinlikle hocam. Bunun yeri var yemi var verimi var. Salgını var, varda var. En zoruda satışı
Yazınızı kötülemek amacıyla yazmıyorum ancak gerçek anlamda organik yumurta işi tam bir hayal. Günlük 1000-1500 yumurta verimini organik olarak alabilecek bir düzen olabileceğini sanmıyorum.
Öncelikle "organik" kavramını iyi incelememiz lazım. Organik ürün, üretiminde dışarıdan müdahale edilmemiş ürün anlamına geliyor. Yani yumurta özelinde düşünürsek en basit tabirle hiç yem vermeden yumurta üretmek.
Tavuk yetiştirmiş biri olarak tavukların kendi başına bıraktığınızda bu kadar fazla yumurta verme ihtimali 0. Yani geniş -en az 10 dönüm- bir alanınız olacak, tavukları salacaksınız, çıkan otu, böceği vs kendi halinde geze geze yiyecek. Buradan da günde 1000 yumurta alacaksınız. Bunun olabilmesi için en az 3000 tavuk olması gerekir çünkü özel yem verilmeyen yumurta tavukları bile haftada en fazla 4 gün yumurtlar. Her gün yumurtlayan tavuğu da yem vermeden büyütemezsiniz. Yani en başta yem olayından kaldık. Ben yem olarak kendi tarlamda organik olarak ilaçsız vs yetiştirdiğim buğday, mısır veririm derseniz onun da maliyeti yükselir.
Ayrıca bu kadar geniş alanda tavukları korumak aşırı zordur. Bu sayıda tavuk kendi haline kalırsa her gün en az 20 tane fire verir. Hastalık, çakal, atmaca, şahin vb. sürekli telef olurlar. 10 dönüm arazinin üstünü de telle kapatamazsınız.
Organik yumurta satan tanıdıklarım var, görünür bir alanda 20-30 tavukları var, günde 200 yumurta satıyorlar, 10 tanesi organik kalanı çiftlikten alınan büyük yumurtalar.
Şahsi düşüncem tavuk üretimi için en sağlıklı ve verimli ortamın izole çiftlikler olduğudur. Saçam sapan hormonlu ilaç, yem verilmezse bir çok çiftlik yumurtası köy yumurtasından daha iyidir diyebilirim. Çünkü köy, tarla vb ortamda tavuk bulduğu herşeyi yer. Kendi tavuğumun yumurtalarını balık kokuyor diye attığımı bilirim. Gitmiş çöpten balık artığı yemiş, yumurtasına geçmiş. Tavuk böyle bir hayvan, hiç doymaz, ne bulsa yer.
Bu işlere kafa yoran arkadaşlar için fikir olması açısıyla yazdım. Yumurta işi güzel iştir ancak organik konusuna fazla takılmamak gerekir.
Çok güzel anlattınız hocam vallahi. Teşekkür ediyorum. Makaleyi forumdan bir arkadaştan almıştım, sanırım sizin kadar bilgili değil ve detayını bilmeden yazmış.
valla benim kayınço var o tavuk yetiştiriyor dükkan önünde ondan alıyorum. hiç yoktansa ne yediğini biliyor insan.
markette ki yumurtalar ile şu an aldığım yumurta arasında dünyalarca fark var.
Bildiğiniz yumurtayı almak çok önemli hocam. Yoksa organik yumurta diye normal yumurtayı pisliğe bulayıp satıyorlar.
Gezen tavuk yumurtası, organik yumurta v.s. bunlarda hile çok arkadaşlar. Konyalı olduğum için köy hayatıyla yakından ilgiliyim, köylerde bir çok çiftlik var gezen tavuk yumurtası diye millete kümes hayvanı yumurtası satan. Gerçekten gezen tavuk veya organik yumurta almak istiyorsanız her markaya güvenmeyin. Boşuna fazladan para vermeyin.
Bende konyalıyım hocam. Dediğiniz gayet doğru, öyle yapıyorlar valla. Direk üretici bir abim söyledi, pisliğe bulayıp normal yumurtayı veriyoruz diye.