Tebrik ediyorum sizi özverinizden ötürü. Ancak şunu unutmamak gerekir. Devlet kendi üzerine düşeni yapmadan millet çok çalışkan da olsa bu iş yürümeyecektir. Bahsettiğiniz tarzdaki nitelikli insanlar ülkeden kaçıyorlar bunun nedenini sorgulamak lazım. Sabancı ailesi neden Malta'dan vatandaşlık alıyor? Ülker grubu neden malvarlığını yurtdışına çıkarmaya başladı? Çünkü güven ortamı yok. İnsanlar hukukun üstünlüğü ilkesinin yerinde uygulanmadığını düşünüyorlar. Bir ülkeyi kalkındıracak en önemli yapı taşı adalettir. Adaletten, hukuktan ödün verirseniz istediğiniz kadar nitelikli insana sahip olun bir adım ileri gidemezsiniz!
Vatandaşın düzeyi yükseldiğinde devletin düzeyi de yükselir.
Ucuz dini hikayeler ile oy toplamak zorlaşır ekonomi, siyaset, hukuk bilgisi artarsa toplumun.
Çağdaş demokrasinin yumuşak karnı oy veren herkesin, o oyun sorumluluğunu alacak eğitim ve bilgi düzeyine sahip olmaması.
Hepimiz çevremizde en çok görüştüğümüz 5 insanın ortalamasıyız.
Eğer birileri kendini geliştirirse, aslında çevrelerini de geliştirirler.
Diğer yandan kendini geliştirmek için bu ülkede eksiklik yok.
Devlete suç atmaya gerek yok, özgür medya olmayabilir ama artık sosyal medya var, konvansiyonel medyayı takan adam sayısı giderek azalıyor.
Okullar üniversiteler eksikse internet var, dünyanın en önde gelen üniversiteleri en ünlü profesörlerinin derslerini online yayınlıyorlar zaman zaman.
Ya da uzaktan eğitim programları var bedavaya ya da 5 senelik sigara parasına.
https://online.stanford.edu/courses
Sabancı ailesinin malta'dan vatandaşlık aldığı, ya da Ülker grubunun malvarlığını yurt dışına çıkarmaya başladığı meselelerine inanmıyorum.
Bu aileler dünya vatandaşı. Hangi ülkeye gitseler bakanlar kurulu kararı ile 3 günde vatandaş yapılırlar.
Malvarlıklarını elbette yurtdışına çıkarırlar, işler iyi gitse de kötü gite de yumurtaların hepsini tek sepette tutmazlar.
Sabancıların güney ve orta amerika da bir sürü şirketi, amerika da büyük bir gayrimenkul portföyleri var.
Ülkeden kaçış doğru. Ben de işimi uluslararası hale çevirip yurt dışına yerleşmeyi düşünüyorum.
Adalet çok önemli, özgürlükler çok önemli.
Farabi'nin bir sözüydü sanırım "ilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder" diye...
Ama bu bizim kişisel gelişimimiz ile ilgili çabamızı değiştirmemeli.
Birileri her zaman yurt dışına gider, ama toplu halde kişisel gelişime özen gösterilirse her halükarda ortalama düzey artar.
Ortalama düzeyin artması, ortalama katma değerin, ortalama gelirin artmasını sağlar.
Geçen ay derste Rus yazar Lev Tolstoy'un hayatını anlatan rusça bir metin okuduk.
Üniversite hayatına doğu dilleri bölümünde başlıyor. Arapça, Farsça ve Türkçe öğreniyor.
Evet Lev Tolstoy çok iyi derecede Türkçe biliyor.
2 sene sonra hukuka merak salıyor. Hukuk Fakültesine geçiyor.
Burada da Fransızca öğreniyor.
Sonra hukuk fakültesinden de sıkılıyor ve okulu bırakıp İngilizce öğrenmeye başlıyor.
Ve kendi notlarında diyor ki, "insan kendi eğitimi başkalarının hazırladığı aptalca müfredatlara emanet etmemeli, her insan kendi eğitimini, kendi yetenekleri ve kendi hayallerine göre kendisi planlamalı ve uygulamalı".
Biz kendi eğitimini de, kendi hayatını da planlamayan bir toplumuz.
Bekliyoruz ki birileri bizi eğitsin, iş sahibi yapsın, maaş ödesin, ve biz hiç bir şey yapmazken bir de bize aferin desin.
Kendi hayatını planlayamayan. özveri gösterip kendi geliştiremeyen adamların zenginlere bakıp iç çekmeye hakkı yoktur.
Bu forumda eşek kadar olup hala günde 2-3 saat bilgisayar oyunu oynayan adamlar var.
Kardeşlerim oyunlar tüm memelilerde görülen ve yavruların hayat becerileri kazanmaları için gerekli olan aktivitelerdir.
Artık oyun oynamayın hayatı yaşayın, acı çekin, az uyuyun, az gezin, az chat yapın, az flört edin. Ama kendinizi geliştirin.
Hem yaşamaya hem de kendinizi eğitmeye devam edin.
Chatle, geyikle, instagramda asla elini tutamayacağınız hatunların profillerini seyretmekle zaman kaybetmeyin.
Bu dediğimi yaparsanız zaten bir alışveriş sepeti 100 liraya mı 100 euroya mı dolar gibi bir derdiniz kalmayacak.