hllksl adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhabalar, golden ve Alman çoban köpeği cinsi ile ilgileniyorum. İkisi de oldukça aktif köpek cinsleri olduğundan sık sık dışarıya çıkarıp enerjilerini atmalarını sağlayabilirim. Yavrudan ziyade tuvalet ve temel itaat eğitimini tamamlamış 6-9 aylık köpeklere yönelme düşüncesindeyim. Eve ve bana alışma süresince komşulardan şikayet almak istemem. İki cinsin de uysal yönleri var ancak alışma süreçlerinde farklılıklar olabilir diye düşünüyorum. Bu yüzden yavru köpek ile biraz daha erişkin köpek arasında kararsızım. Tavsiye verecek olursanız bana neler söylemek istersiniz?

Diğer bir sorunum da şu şekilde. Ben Ankara'da merkeze ego otobüsleri ile ulaşım sağlanılan bir bölgede yaşıyorum. Aşıları ve veteriner kontrolü için merkeze gitmem gerektiğinde şahsi arabam olmayacak tek araç ego otobüsleri olacak. Otobüslere de bildiğim kadarıyla evcil hayvan alınmıyor. Bu gibi durumlarda veterinerlerin evimde bakımı kabul etmesi durumunda (aşı, rutin kontrol vb) sorun yaşamam ama olumsuz yanıt aldığımda nasıl veterinere gideceğimi bilmiyorum. Veteriner dışında bazı bölgelerde ulaşımda sadece kafeste veya ağızlığı ile tasması takılı biçimde taşımaya izin veriliyor. 6-9 aylık bir köpeği de kafeste taşımak hiç kolay değil. Bu durum da beni yavru köpeğe iten bir diğer faktör. Bu konuda ne yapılabilir?
Hocam merhabalar, açıkçası 6 yaşımdan beri kedi ve köpeklerle büyüdüm. 19 yıllık bir geçmişim var yani. Çok farklı karakterlerle tanışma fırsatı buldum bu süreçte. Sürü psikolojisi çok büyük etken. Örneğin üç kedimden ikisi bütün bir aileyi sürü beni lider kabul ederken biri ben haricinde, eşim dahil olmak üzere kimseyi kabul etmiyor, sadece bana bağlı. Bunu şiddete kadar götürüyor. Bunda etken diğerlerinin sonradan gelmeleri olarak öne çıkıyor. Yine sonradan sahiplendiğim erişkin bir kedi 3 hafta sonra gidip bir daha gelmedi ki kediler ne kadar dışarıda kalırlarsa kalsınlar dönmek istiyorlarsa dönerler. Aynı şekilde ipini koparmış ya da sokağa salınmış bir golden sahiplenmiştim 4 yıl kadar önce. O kadar güzel, akıllı ve uyumlu bir köpekti ki anlatamam. Tuvalet, söz dinleme gibi hiçbir problemi yoktu. Bir süre güzel vakit geçirdik. Her şey yolundaydı. Bir gün parkta taşmasını çözeyim dedim, gidiş o gidiş. Alacağınız ya da sahipleneceğiniz köpeğin karakteri de büyük önem taşımakla beraber erişkin hayvanlarla kurduğunuz bağ ile yavruyken yanınıza gelen köpekle kurduğunuz bağ kuvvetle muhtemel aynı olmayacaktır. Bir kere başkasına itaat edip, onu lider olarak kabul etmiş oluyor. Sizi sevebilir ama sizi sürünün lideri ya da en azından üyesi olarak görmeyebilir. Sadece sağlam bağlar kurmadan komutlarınızı dinleyen -belki de reddeden- bir köpek sahiplenip egonuzu tatmin etmiş olursunuz. Oysa yavruyken sahiplenen köpek sizi her şeyi olarak belliyor. Golden ve alman çobanlar mükemmel ırklar. Buna karşın saldırgan golden da gördüm, kaprisli golden da, pısırık alman da. Karakteri, büyüdüğü ortam bunları etkiliyor.

Veterinerlerin bazıları eve geliyorlar. Yine yavruyken alırsanız büyüdüğünde pek veteriner problemi olmuyor. İç ve dış parazit uygulamasını evde kendiniz çok rahat ve daha uyguna yapabilirsiniz.