Değerli hocam paranızın değerini uzun vadede etkileyen faktörler vardır. Bunların başında, hukukun üstünlüğü, özgür düşünce ve sosyal yaşam, güvenli bir ticaret ortamı, kaliteli eğitim anlayışı, bilimsel gelişme gibi faktörler gelir. Pasaportunuzun değeri ve kimlerin pasaportunuza talip olduğu önemlidir. Bir Avrupalı milyarda birlik istisnalar haricinde Türk pasaportuna sahip olmayı önemsemez. Önemsemeyi geçtim istemez bile. Ancak bir Türk ya da bir İranlı ya da Papua Yeni Gineli haklı olarak bir Avrupa ya da A.B.D pasaportuna sahip olmayı ister. Bu pasaportun etiketiyle alakalı değil pasaportun size sunduğu ayrıcalıkla ilgilidir. Bunların hiçbiri ülkemizde yok. Burada orta düzey yönetici olup ülkenin durumundan bıkarak başka bir ülkede çok daha aşağı bir pozisyonda çalışmaya giden onlarca insan var. Bu insanların tek gayeleri, insanca bir yaşam. Televizyonu açıyorsunuz politikacılar mahalle kabadayısı, sokağa çıkıyorsunuz cinayet, tecavüz, toplumsal baskı. Üniversiteye gidiyorsunuz liyakat ilkelerine uymadan hoca yapılmış içi boş akademisyenler, garip garip kıyafetler giyen, bilimsel düşüncenin tersine açıklamalarda bulunan rektörler. Bir kere ülkede "Benim paramla ne yaptınız?" sorusu sorulmuyor vatandaş tarafından. Sorana da hain falan deniyor. Böyle bir ülkenin parasının değerli olması beklenemez. Kısa vadede çeşitli müdahalelerde bulunabilirsiniz ama uzun vadede, ııh yemez. Bilmem ne adasında borsa ekranlarının karşısında oturan eğitimli bir dolar milyarderi sizin ülkenize, sizin paranıza yatırım yapmaz.