Chrome'un kullanıcı sayısını düşüreceğini düşünenlerin yanıldığını düşünüyorum. Türkiye için geçerli olabilir bu ancak dünya genelinde adblock tarzı uygulamaların kullanımı sanıldığı kadar yaygın değil.
Türkiye'deki web yayınlarında, reklam servislerinin tıklama başı maliyetleri hep yerlerde. Bu sebeple yayıncılar, çok fazla reklam yayınlayarak, tıklama sayısını arttırma seçeneği üzerinde duruyor ve olabildiğince fazla reklam ile kullancısının karşısına çıkıyor. neden? Çünkü tıklama başı maliyet düşük, bari fazla tıklanma alsın ki yolumuzu bulalım kafasındalar.
Peki Amerika ve Avrupa'da öyle mi? Global sitelerde -bazı istisnalar haric- ortalama her sayfada 3 tane reklam görürsünüz. Maksimum 4 olur, o da fazla göz yormaz ve rahatsız etmez. Neden? Çünkü tıklama başı maliyet yüksek. Adam az reklam göstererek de emeğinin karşılığını alabiliyor. O yüzden global piyasada bulunan web sitelerinin bokunu çıkartacak düzeyde reklam yerleşimi olmadığı için, kullanıcıların da adblock ve benzeri uygulamalar kullanmasına gerek kalmıyor.
İşin özü, medeniyet böyle bir şey işte. Adamlar bu alanda bile bizden kat be kat öndeler.
Aslında çok yanılıyorsunuz : ) Türkiye'de Adblock kullanımı yurt dışına göre çok çok az. İnsanlar özellikle ABD'de reklamlardan baya sıkılmış durumda. Geçenlerde yine bir inceleme yazısında kullanımının en hızlı arttığı ülke olarak ben ABD'yi görmüştüm. Elbette reklam yerleşimi konusunda haklısınız, daha akılcı bir yerleşim ile bence TR piyasası az bile olsa hareketlenebilir...