İnsanların alışamama veya beğenmeme kavramı tamamen MVC ile alakalıydı. Örneğin, aynı MVC sistemini Facebook'ta beğenen bir insan, forumda beğenmeyebiliyor. Ama XenForo 2 ile MVC kullanımı daha basit bir hale getirildi diyebilirim. Örneğin, XenForo 1.5 sürümlerde üye kartları aslında iletişim formu gibi şık bir panel olarak (Overlay) karşımıza çıkardı. Şimdi 2 sürümde direkt kullanıcı adı üzerinde çıkıyor. Daha bir basit hale getirildi yani.

Evet bu aslında çok güzeldi ama işte itici bulanı çok vardı "bu ne ya burası Facebook mu forum mu?" gibisinden. Bir de vBulletin döneminden kalma postbit alışkanlığı da etkiliyordu ama ufak tefek düzenlemelerle o da hallediliyordu. Ama bunların çoğu kısmen de olsa bizim insanımıza özgü bir şeydi sanıyorum. Yabancı forumlarda da sık yazan biriyimdir mesela ve bu tip şeylere pek de rastladığım söylenemez.

vBulletin 3 kıyaslaması veya vBulletin 3 sevgisini vurgulayanlara daha önce söylemiştim yine söyleyeyim. Çok sevdiğiniz vBulletin 3 forumu yazan adamla XenForo'u yazan adam, aynı adam: Kier Darby. Yani yine aynı kişinin yazmış olduğu bir yazılımı savunuyorsunuz. Sadece hatırlatmak istedim.

Buna ek olarak, bugün XenForo geçişlerinde birçok insan sorun yaşıyor niye hitim düştü, niye insanlar forumu bıraktı gibisinden. Bunun sebebi, geçiş öncesi veya yeni başlarken altyapıyı ve zemini iyi hazırlamadığınızdan dolayıdır. "Ben yaptım oldu" kafasında hareket ederseniz tabii o forumda kimse kalmaz veya hit kaybedersiniz. Dolayısıyla XenForo sonrası bitip giden forumlar da var, bilakis kat be kat yükselen forumlar da var.

Son olarak, daha önce bu konu ufak da olsa r10 neden XenForo'ya geçmiyor diye sorulurdu. Soruya soruyla cevap vermeyi pek sevmiyorum ama mecburen soruyorum, neden geçsin? r10 oturmuş, yıllardır aynı şekilde çizgisinden çıkmayan ve salt bir düzenle devam eden bir mecra yani neden geçsin? Kaldı ki, böyle büyük mecraları geçirmek kolay değil. Böyle büyük bir siteyi geçirdiğiniz zaman en az 1, en fazla 2 saat içinde siteyi açmanız lazım. Açmamanız demek, yüzlerce hatta binlerce veri ve hit kaybı demektir.

Tabii açmaktan kasıt öyle hızlı aktarıcıyla aktarıp hemen açmak değil. Bunun altyapısını, zeminini, tasarımını, işlevini, kullanıcıları, aktarma yaparken silmeden yapılması gerektiğini, hiçbir kayıp olmadan geçiş yapacak şekilde hazırlayıp, hızlı aktarıcıyla aktarıp derhal siteyi açmanız lazım ki, işe yarasın. Yoksa normal sıradan bir geçiş burada resmen skandal olur.

Mesela r10 geçiş yapabilir. Önemli olan hissettirmeden bunu başarabilmesidir. Örneğin, mevcut ve eski temaların aynısı kodlanırsa, geçiş sonrası üyeler hiç zorlanmayacağı için, hiçbir sorun -en azından kritik veya büyük sorun- olmayacaktır. Fakat yine de r10 kolay kolay böyle bir şeye kalkışmaz. Zaten gerek de yok. Hadi diyelim geçtiler. Sorun yok yani öyle de kullanırız siteyi böyle de kullanırız.