ismoz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İmzanızda sattığınız Deve Tabanıda bir nimet sarmaşıkta. Yiyin bakalım nasıl bir tat alacaksınız. Nimet dediğin sadece yiyebildiğiniz birşey mi? Altındaki araba yattığın evde bir nimet. Kimisi bir dilim ekmeğe muhtaç kimisi hep daha fazlasına.

Şükretmek gerek 1 dilim ekmeğe karnının doyduğuna belki heryerde bulamazsın elma ama gez bakalım koca diyarda ekmek 1 tl bulamayacağın yerde yok. Belki 1 gün doyurur 1 yudum suyla.

Buğdayı ekmek, büyütmek, biçmek, değirmende ezmek, un yapmak, elde yoğurmak, sıcak fırının karşısında pişirmek kolay mı ? İşte budur onu nimet yapan. Kolay mı sizce?
Güzel bir bakış açısı, deve tabanı yenmez ama yenen ot diye tabir edilen binlerce bitki var. Şu günlerde bir sağlık sorunundan dolayı lavanta tüketiyorum, ameliyat olmaktan iyidir. Bu da büyük bir nimet tabi ki.
Su olmasa o emek bir hiç değil midir? ekmek 1 tl diyorsunuz mesela, 1 tl ye alınan ekmek kutsal mıdır mesela?
Bir elma diyerek geçiyoruz ama bir elma fidanı nasıl yetişir, kolay mıdır? Ve su yoksa elma da yoktur.. Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz.

Şükretmek hepsi içindir, ekmek için değil...
Nimet ise hepsi nimettir, tek ekmek nimet değildir...
Konuyu detaylı okursanız aslında az çok aynı şeylerden bahsettiğimizi görebilirsiniz.

Bu arada buğdayı geçelim, ben Rize/Ardeşenliyim. (Gerçek laz denen kültürden.)
Biz de de mısır ekmeği bolca yenir, mısır da zahmetlidir, yetişmesi öğütmesi. Su yoksa bu da yoktur.. Emek yoksa su olsa da boşadır...
Kutsal gibi gösterip ayrım yapılmasına karşıyım ben. Hepsi nimettir, bir tanesini öpüp duvar üstüne koyarak sevap kazandığını sanan toplumun yanlış düşünceleridir bence...

cleaner80 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ekmek kutsal değildir. Ekmek nimettir ve nimete ne olursa olsun basıp geçmek bizim örf ve adetlerimizde yoktur. Kutsallık apayrı birşeydir.
Aynen öyle, kutsallıktan ziyade saygıdır. Ama toplumda konu başka yerlere almış başını gitmiş...

kertenkele01 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bence yemeğimiz olduğu için Allah'ı bizi doyurmak için verdiği şeye saygısızlık yapmamak için olabilir ama kutsallığı bende karşıyım.
Allah elmayı da armutu da muzu da patatesi de ekmek yaptığımız mısırı da buğdayı da hepsini vermiş.
Bir tek ekmek neden kutsal oluyor, bu kısmı ilginç.. Bunu yapan da Allah değil, biz insanlar.... Allah'ın bu konuda zaten herhangi bir emri, iletişimi yoktur muhtemelen...
Ne yapıyorsa bu insanlar yapıyor ya neyse...