Açık söylemek gerekirse biz genellikle yurtdışı kurumsal işler alıyoruz. Kendi işlerimiz çok yoğun. Türkiye'den genellikle iç seo işleri alıyoruz. Ben Türkiye'de bu sektörün ciddi bir şekilde küçümsendiğini düşünüyorum. Bu webmaster camiasında değil, genellikle kurumsal camiada... Kurumsal teşebbüsler genellikle yaşlı ve gürbüz dayılarımızın elinde olduğu için, satışları düşene kadar internetin öneminin farkına varmıyorlar. Tabiki genç teşebbüsler de var ama bunların sayısının ne kadar fazla olduğundan emin değilim. Şimdi bu kurumsallar için öncelikli fark edilen faktör reklamlar. Ve olayın kilit noktası bu internet reklamcılığıyla başlıyor. Adam yeni tanıştığı bu dünyaya oldukça pinti bir şekilde giriyor ve bundan az-çok sonuç elde edebiliyor. Pintiliğiyle zaten webmaster camiasından bir dünya laf aldıktan sonra, ben bu reklamlara nasıl daha az para harcarım düşüncesiyle adam SEO sektörüyle tanışıyor. Şimdi diyeceksiniz genelleme yapıyorsunuz ama biri akrabam olmak üzere toplam 3 kişinin benzer hikayesi bulunuyor. İngilizce sitelerim mevcut ve birçok hintli arkadaşım var. Şu an nedense reklam gelirlerinin ortalama olarak çok daha yüksek olması gereken Türkiye'nin genel anlamda Hindistan'dan çok daha düşük olduğunu düşünüyorum. Diyeceksiniz ki Hindistan büyük. Büyük olmak burada mesele olan şey değil. Mesele ortalama zenginlik... Hindistan Avrupa'nın birçok ülkesinden büyük. Burada çok büyük bir dengesizlik var. Bu dengesizlik SEO ve webmaster dünyası içerisindeki tüm faktörleri de etkiliyor. Adam 3-5 kuruş kazanacağı siteye emek vermek istemiyor. Vuruyor spamin dibine. Sağdan soldan çalıyor. Hasbelkader ya nasip, çıkarsa çıkıyor ve emek vereni alt ediyor, çıkmazsa başka site açıp şansını yine deniyor. Tanıtım yazılarından webmasterlar doğru düzgün para kazanamıyorlar. Çok kaliteli bir sitenin sahibi 3-5 kuruşa link çıkmak zorunda kalıyor... Vb. gibi bir çok sektörü negatif etkileyen olay. Çünkü dönen para az. Bir sitenin sahibi fazladan 1 ekmeği evine sokmanın derdinde... Amerika'da blog yazarı olan bir arkadaşım (8 sene once birlikte MUD tarzı bir oyun birlikte oynuyorduk) 30 yaşından sonra öğrenci kredisi aldı ve bunu blogu sayesinde yaptı.

Gelelim olaya. Şimdi, bu adam sizin karşınıza aynen bu şekilde geliyor. Genelde söylenen şey, reklam harcamalarımı düşürmek istiyorum, beni google'da yükselt, satışlarımı daha da arttır. Diyorsun adama aylık ne kadardan harcıyordun reklama, şaka yapmıyorum çok diyor ve 1000 tl diyor... 1000 tl= 190$. Şimdi güler misin ağlar mısın? Ben bunları genellikle reddediyorum, işim var diye... Ancak bu işi hakkıyla yapan ve sadece Türkiye'de faaliyet gösteren bir adama bu çok büyük saygısızlıktır ve haksızlıktır. Çünkü duruma göre bu teklifleri kabul etmemiz gerektiğini çok iyi biliyorum. Para her zaman gelen bir şey değil... Gerçekten ihtiyaç olabiliyor. Sen bu adamın karşısına çıkıp "ben 1000 tl nin altında para vereceğim, sen bana her ay 20000+ tl lik mal sattıracaksın?" nasıl diyebiliyorsun. Burada da plan o 1000 tl yi de 1 kez vermek yani.. İşi yapıp çıkacaksınız. Adama voleyi vurdurtacaksınız. Siz artık aldığınız 500 tl ile 1 çocuk maması, 1 çocuk bezi, 1 kilo kıyma alıp evinize döneceksiniz.

Yani işimiz zor... Bence bu SEO olayı Türkiye'de gerçekten yapılması oldukça zor bir iş. Kimse yanlış anlamasın kendi deneyimlerimden yola çıkarak da diyorum, bizim kendi insanımız da çok zor. Bu konuda bile birçok yargısız infaz görüyorum malesef. Adam SEO danışmanı tutuyor, sonra kendisi de SEOcu oluyor. Zırt yerde x makalede okumuş o öyle olmayacak diyor. Ya arkadaşım sen bunu biliyorsan neden danışman tutuyorsun. (Şimdi bir SEO danışmanına sen yanlış yapıyorsun dedikten sonra onunla çalışmamanız gerekir. Eğer onunla çalışıyorsanız sorun sizdedir. burada kesin yargılarla yaklaşmak yerine sormanız gereken soru nedendir.) Sen zaten okumuşsun makaleyi, çözmüşsün işi... Adama diyorsun ki bak artık footer alma, google bunlara ceza veriyor, bugün olmazsa yarın... Adam diyor ki falanca kişi falanca yerden almış hiçbirşey olmuyor. Anlatıyorsun "hmmm" tamam diyor, 2 gün sonra alıyor. Sonra site düşünce/spame girince de sen yaptın. Diyorsun ki adama Google ın eski CEO'su matt cutts diyor, bak al video. HTML sitemap kullan sitende... Adamın cevabı, ya benim arkadaş gerek yok dedi... Bir de araya arkadaşlar da giriyor...

Sonra tabi tüm bunlardan sonra verim isteniyor sizden. "hem pekmezim dökülmesin ..." misali...

Ne diyeyim yani... Bu hem finansal hem de iş ahlakı açısından çok zor bir sektör allah herkese kolaylık versin.

Yazım sadece işini hakkıyla yapanlar için geçerlidir.