Sadece şeker tüketimini azaltmak olarak düşünmeyin. Her türlü karbonhidrat alımını en aza indirmeniz gerekiyor. Yani ekmek, poğaça simit, börek, lavaş, pilav, makarna ve bir çok bakliyatı da azaltmanız lazım.
Ancak bunu hadi hoop artık şeker yemiyoruz diye bir anda yapamazsınız. Vücudunuzun belli bir enerji ihtiyacı var, örneğin günlük 3000 kalori ve bunu şekerden yani karbonhidrattan almaya alışmış. Sizin bu enerjiyi önce biraz azaltarak daha sonrasında da aynı oranda karbonhidrat olmadan almanız gerekiyor. Örneğin ilk 3 ay günlük 2500 kalori sonrasında günlük 3000 kalori gibi.
Bu sayede kalıcı olarak fazla yağlardan kurtulup ağzınıza bırakıp şekeri ekmek bile atınca kusacak hale gelirsiniz

Bunun adına
ketojenik diyet deniyor. Diyet dendiğine bakmayın, yaşam biçimi aslında. 1 yıldır bu şekilde besleniyorum, günlük yaşantınızı inanılmaz olumlu etkiliyor.
Ancak bunu mutlaka uzman birine danışarak yapın. İnternette güzel ketojenik diyet blogları var. Örneğin fitekran. Önce olayın mantığını kavrayın sonra kendinize beslenme planı oluşturun. Çok sık tükettiğiniz gıdaları inceleyin, sağlıklı görünüp içinde yüksek oranda karbonhidrat bulunan çok sayıda doğal gıda var. Mesela ben sağlıklı diye her akşam yarım kilo mandalina yerdim

Şeker deposu
Ama içinde karbonhidrat var diye her gıdayı hayatınızdan çıkarmayın. O gıdalarda karbonhidrat haricinde alacağınız bir çok mineral, vitamin ve amino asitler var. günlüğk aldığınız kalorinin yaklaşık %60'ını karbonhidrattan alıyoruz. Kalan %30'u da yağ ve proteinlerden alıyoruz. Bizim amacımız ise %60-70 yağ, %30-35 protein ve %5 kadarını karbonhidrattan almak.
Bu işe başlayacaksanız öncelikle bir doktora görünün, kan değerlerine vs bakılsın. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa kendi planınızı yapabilirsiniz. Sağlık sorununuz varsa doktor tavsiyesi ile beraber yaparsınız veya yapmazsınız. Bu arada günlük şeker tüketimi yüksek kişilere zaten doktor bu beslenmeyi tavsiye edecektir. Ancak dediğim gibi bu hadi hemen şekeri bırakıyoruz şeklinde olmaz. Şekerden aldığınız enerjiyi karşılayacak kadar yağ tüketmelisiniz. Zeytin ve avokado favorim.