Çarpık çarpık hesaplar yapıp ortalığı velveleye vermeyi ne kadar çok seviyorsunuz.
[IMG]https://foto.*************/haber/2019/01/05/son-dakika-sigara-vergi-oraninda-degisiklik-11608641_384_m.jpg[/IMG]
Vergi oranı bu şekildedir, resmi gazetede yayınlanmıştır. Toptancı satışını yapar %18 KDV öder, bakkal satışını yapar %18 vergisini öder, Ahmet satışını yapar %18 vergisini öder. O zaman bu sigaranın %100'ü vergi mi diyelim? Daha hala gözlerini kapatıp ortaya atılan çarpık ve yanıltıcı hesaplara giriyorsun.
Ekmeğinden tut; suyuna, suyundan tut; sigarasına. Para karşılığı aldığın her ürün için bu tarife uygulanıyor.
Fabrika: Üretir > Satar > Vergi öder.
Toptancı: Satın Alır > Satar > Vergi Öder.
Bakkal: Satın Alır > Satar > Vergi Öder.
Senin hesabına göre %86*3'ü vergi yanii %258'i vergi. Oysa ki azıcık "mantık" ile bunun yanlış lanse edildiğini anlarsın. Gelen vergi zamı yukarıda ki tablonun tümünü kapsamaz yani şöyle olur;
Fabrika: Üretir > Satar > Vergi öder. (Dün %50, bugün %67)
Toptancı: Satın Alır > Satar > Vergi Öder. (Dün %18'di bugün %18)
Bakkal: Satın Alır > Satar > Vergi Öder. (Dün %18'di bugün %18)
Not: Ay sonu KDV ödemesi standart %18'den hesaplanmıştır, bazı ürünler bundan muaftır.
Zorlanacağın için daha da açmak ve çocuğa anlatır gibi anlatmak istiyorum.
JTI bugün 1 paket sigara üretti ve sigaranın adı "Kısa Ahmet"
JTI, Kısa Ahmet'i "Mehmet Bakkal" isimli markete götürdü ve 9TL'den sattı.
JTI 9TL'den sattığı ürün için dün 4,5TL öderken
(dün %50 vergi alınıyordu diye salladım.), bugün 6,03TL ödedi.
Bakkal Mehmet zaten %18 vergisini ödüyordu, yine aynı şekilde ödeyecek. Bakkal Mehmet ve JTI firmalarının verdiği toplam vergiyi çıkarmaya çalışamazsın. Çünkü bakkal vergisini kazancından öder, JTI vergisini kazancından öder. Yani senin kazandığın sana, benim kazandığım bana güzel kardeşim. Ne ben senin yerine vergi öderim ne de sen benim yerime.
Sen kalkıp %67 ile %18'i toplarsan ve buna tek vergi gibi bakarsan ömür boyu aç kalırsın. Bir de gelip burada ticaret yapıyorsun, Allah'a emanet artık nasıl yapıyorsun