ntka adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Güzel yazmışsınızda günümüzde tek derdimiz poşet değil yiyeceklerin dışındakilerde poşet gofret olsun sabun olsun deterjan olsun vs.. bunlara çözüm üretmeyipde poşeti paralı yapmak nasıl bir akıl tutulmasıdır.
Hocam aslında hepsi paralı ))
Poşete para verince poşeti paralı yaptılar zanneden adamlar var.
Adamlar hiç ticaret yapmamışlar.
Benim kendi markamla şampuanım var.
Bu şampuanın içi ayrı maliyet kutusu ayrı maliyet, etiketi ayrı maliyet.
Ben bu şampuanı 1 liralık plastik kutuya koyduğumda 11 liraya satarım, 5 liralık kutuya koydum mu 15 liraya satarım.
Paket maliyeti ürünün maliyetinin içindedir.
Alışveriş yapan adamlar zaten senelerdir poşetlerin parasını da, marketin elektrik faturasını da, hatta yazar kasadan çıkan kağıdın parasını da veriyorlar.
Tüketici o kadar cahil ki neye para ödediğini bile bilmiyor. Firma ortalama kar marjını %20 koyacağına %22 yapıyor,
fazladan poşet çarpan adamların maliyetini fiyatlara yansıtarak evden bez poşet getirenlere de %1 fazla fiyatla ürün satıyor.
Poşet ücretsiz olduğu için suistimal ediyorlar ve poşetlerin değeri olmadığı için ortaya atıyorlar.
Sen suyu şişelenmiş satma, insanlar plastik su şişesi bedava olsun, doldurdukları suya para ödesinler diyelim
Evde yağ koymak için, deterjan koymak için fazladan plastik şişe alıp kullanmaya başlarlar.
Yani tüm ürünler zaten paketli, bir de bu ürünleri beraber taşımak için bedava poşet suistimal ediliyor.

Yani bir yerden başlamak gerekiyor.
Poşet suistimal edilen bir konuydun.
Hem çevreyi kirletiyor, hem ekonomiye zarar, bunun hammaddesi petrol.
Öyle bez poşetler var ki en büyük market poşeti boyunda ama top yapında poşetten az alan kaplıyor.
Aynı poşeti tekrar tekrar kullanmak yerine her alışverişte fazladan plastik çöp üretmenin neresi güzel?

Ayrıca ben çocukken bahsettiğin ürünler de plastik pakette değildi.
Biz bakkala gider 500 gram bisküvi alırdık.
Bakkal 5 kiloluk kutudan alırdı, kese kağıdına koyardı, karışık bisküvi alırdık.
Ya da sabun bakkalda 10 lu paketten teker teker satılırdı.
Deterjan için eski deterjan kutularını kullanır gider kilo ile doldurturduk.
Plastik imalatı ucuzladıkça tüm ambalajlar plastiğe döndü ve tüm dünya plastik oldu.