bende de çok sorular var imanla imansızlık arasında gidip geliyorum. kafamda kendiliğinden ortaya çıkmaya başladı bu düşünceler. özellikle işlerimin ters gitmesinden sonra . eğer varsan bu kadar duaya kayıtsız kalmaman lazımdı diyorum kendi kendime. düşüncelerimi netleştirmek için cosmos belgeselini ve inlerce youtube videosunu izledim ve çeşitli forumlarda çok takıldım. sonuç olarak işin içinden çıkamıyorum. deli gibi inanmak istiyorum ama olmuyor. Eğer Allah yoksa durum harbiden çok vahim eğer varsa biraz daha açık olabilirdi. niye olmuyor? herşey onun gücüyle yaratılıyorsa benim irademi de o yaratıyor irademle seçtiğim seçenekleri de o yaratıyorsa benim seçmiş olduğum şeçenek de onun seçimi olmuş oluyor diye düşünüyorum. özellikle dini öğrendikçe ayetleri tefsirleri hadisleri öğrendikçe işin detaylarını kavradıkça dinin düzmece olduğunu sezer gibi oluyorum. Aslındab enim şüphem Yaratıcıdan ziyade dine karşı desem de yanlış olmaz.
özellikle bu ayet beni dinden çıkarıd desem yanlış olmayacak.
"Allah dileseydi, sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat O, dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. Yapmakta olduğunuz şeylerden mutlaka sorguya çekileceksiniz."
yani dilediğini saptırıp dilediğini kurtarıyorsa benim bu işde bir suçum yok.
"Andolsun biz apaçık ayetler indirdik. Allah dilediğini doğru yola iletir." (Nur, 24/46) bu da keza aynı şekilde. bir kaç tane daha var buna benzer.
Biz her peygamberi, ancak kendi kavminin diliyle gönderdik ki, onlara (Allahın emirlerini) iyice açıklasın. Allah, dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir. İbrahim/4
allah net bir şekilde birden fazla kere ifade etmiş. Bizim hocalara sorunca vay efendim o öyle demek istemedi sen yanlış anlıyorsun yok şöyle yok böyle diyerek binbir açıklama getiriyorlar ama ifadeler net ortada.
Bu konuyu bir anlayabilsem tüm sorun çözülecek aslında.