Bosverin böyle spekülatif seyleri gelin ben size bir animi anlatayim.
Almanya'da oldukca taninan bir Türk sirketinin sahibi isleri ogluna devretmeyi planliyor.
Oglunu Amerika'ya göndermis, isletme egitimi almis cocuk cidden cok donanimli ancak tecrübe eksigi var.
O dönem ERP sistemleri pek gündemde degil, taninmiyor bile dogru düzgün, isleri ele alirken teknolojiyi kullanmak isteyen oglu bana gelip gitmeye basladi.
Isleri yönetecegi bir sistemi programlatmak istiyor ama tabi bu isi konusmanin disinda dostlugumuz da olustu, sürekli sirketin islerinden falan konusuyoruz, aksamlari saatlerce sohbet ediyoruz. Bir aksam sinirli bir sekilde geldi. Bundan sonrasini diyalog seklinde yazayim, daha anlasilir olacak.
+ Hayirdir ne oldu, kim sinirlendirdi seni?
- Babam abi, babama kiziyorum.
+ Neden kiziyorsun, yine bakkal defteri ile is yapmaya mi kalkiyor?
- Yok abi bize varlik icinde darlik cektiriyor adam. Bugün banka hesaplarini kontrol ediyordum. Gitmis Malta'da banka hesabi actirmis, oradaki hesaba 4milyon euro para yatirmis. Sonra ayni bankadan 4 milyon euro kredi almis ve onu almanyadaki banka hesabina havale etmis. Madem paramiz var neden kredinin masrafini ve faizini ödüyoruz? Ben taksitleri geciktirmemek icin stress yasiyorum meger orada o kadar paramiz varmis.
+ Bunu baskasina anlattin mi?
- Hayir neden?
+ Sakin anlatma, cünkü baban muhtemelen kaynagi belli olmayan parayi oraya yatirmis, yani para aklamis. 4 milyon yatirip 4 milyon kredi cekmenin baska aciklamasi yok. Parayi almanyada hesaba yatirsa soracaklar "nereden geldi?" ama maltada sormazlar. Bankadan ayni miktarda kredi aliyor ki almanyada bankaya yatirirken "nereden geldi?" dediklerinde kredi aldik diyerek kredi evraklarini ibraz edebilsin.
Cocuk mavi ekran verdi tabi.
Konuyu tam anlamyanlara Malta'daki sirketlerin ve hesaplarin kullanimi konusunda örnek olabilir.