ikare adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Şöyle özetleyeyim: Bilgisayar programında programı yazan belli algoritmalar ile programa hangi durumda ne yapacağını önceden bildirir. Ve program da bu çerçevede hareket eder. O kodların dışına çıkamaz!
Ancak yapay zeka denilen olayda program o algoritmaları kendisi yazar. yani insana yaklaşan noktası budur. yani yapay zeka belli bir noktadan sonra kısmen de olsa insan gibi özgür irade sahibi oluyor.

örnek verdiğim filmde de bu oluyor.
o yapay zeka özgür iradesi ile hareket etmeye başlıyor. falan...

neyse geç oldu.
şu örnekle bitirelim:
bu mesajıma cevap verip vermeyeceğini ben bilmiyorum. Bu mesajı ilk okumaya başladığın zaman sen de bilmiyordun. ama yaratıcı biliyordu.
ve sen özgür iradenle cevap vermeyi ya da vermemeyi seçip ona göre hareket edeceksin.

bunu yaratıcı istediği için değil kendin istediğin için yapacaksın.
Dostum tüm kodları beynimize atıp bilgisayar gibi hızlı işleyebilseydik tıpkı yapay zeka daki gibi beynimizde yeni algoritmalar kodlar üretecekti dahada ileri gidelim bu kodları beynimiz yapay zekadan daha hızlı işlerse yapay zekanın 10 dakika sonra ne yapacağınıda bilirdik "Herhangi bir anda var olan tüm parçacıkları ve onlara etki eden tüm yasaları bilirsek, geçmişi ve geleceği bütün berraklığıyla görürüz." Yaratıcının tüm bu hesaplamaları bildiğini var sayarsak sadece varlığı değil neyi seçeceğimizide yaratmış olur.

sanalkuzu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Seul hiç hayatında ne yapacağından yüzde yüz emin olduğun bir tanıdığın olmadı mı? atıyorum. En basitinden asla dönmiycem sevgilime derler gelip ağlarlar ertesi gün barişacaklarini bilirsin teselli edersin. Bu şimdi arkadaşinin özgür iradesi olmadığı anlamına ım geliyor. O zaman sen geleceği biliyorsan arkadaşinin karar verme yetisi yok mu? .bu da bahsettiğin 3. seçenek olmuyor mu?
Ayrıca hiç böyle aşırı sinirlendiğin bir an olmadı mı? Bir an vardir içinde kararini verirsin. Ya kavga edersin ya susarsın. Ama çok saliselik bir anda o karari verirsin. Bu da senin özgür iradendir.
Geleceği bilen ve bildiği halde seni bir sınava sokan Tanrı ya inanmak zorunda da değilsin. NEden bu kadar zorluyorsun onu da anlamış değilim
Sor dedim oturup sordun mu merak ediyorum ne yaptın ?
Hocam öncelikle özgür irade vardır yada yoktur demiyorum demek istediğim hem özgür iradenin olması hemde yaratıcının herşeyi bilmesi çelişkili bir durum.
Özgür irade sadece seçim yapmak değildir aynı zamanda olayların akışını değiştirme yetkisidir yani yaratıcı bize özgür irade vermişse beklemediği sonuçlarıda görmesi lazım benim bu yazıyı yazacağımı daha ben doğmadan biliyorsa demekki hiç bir şeyi değiştiremiyoruz