1) 25 kuruşun 15 kuruşunu devlet alıyor. Kalan 10 kuruştan marketin karı 3 kuruş olabilir. Çünkü poşetin maliyeti 5-7 kuruş Bu 3 kuruştan devlet %20 gelir vergisi, diğer 7 kuruştan da poşeti imal eden adamdan kdv ve gelir vergisi alıyor. Yani market 7 kuruş zarar ederken 2,5 kuruş kar eder hale geliyor.
2) Devletin bu işten zararı var. Poşet satışları düşecek, poşet imalatı düşecek. Devlet satılan poşetlerden 15 kuruş alacak, ama daha önce satılmayan poşetlerin imalatından KDV alıyordu. Yani poşet imalatı dramatik şekilde azalacağı için KDV kaybı, ücretli verilecek poşetlerden gelecek paradan fazla olacak. Senin vatandaşın 20 senedir market poşetlerini tomar tomar çarparken, o poşetleri dağa taşa sokağa atarken sesin çıkmıyordu da, şimdi marketler poşet başına 3 kuruş kazanınca mı sana bu kadar dokundu.
3) Asgari ücretle çocuk okutan adama zorla poşet mi satıyorlar. Asgari ücretle çocuk okutan adam da markete gelişmiş ülke vatandaşları gibi çantası ile, filesi ile, poşeti ile gitsin. Saçma sapan ajitasyon yapmayın.
4) Devlet her mahalleye doğalgaz götürüyor zaten. Senin mahallene gelmediyse sen ruhsatlı, planlı, yasal olarak inşa edilmiş bir gölgede oturmuyorsun demektir.
5) Hep aynı saçma bahaneler, devlet önce şunu yapsın bunu yapsın bana dokunmasın. Poşetler paralı olduğunda isyan eden senin gibi adamlar, yarın egsoz muayeneleri yapılıp ceza kesildiğinde, devlet önce çevreyi kirleten fabrikalara engel olsun diyeceksiniz. Siz başka hataları göstererek kendi yanlışınıza göz yumulmasını isteyen kitledensiniz. Su-i misal emsal olmaz.
6) Senin gibi adamların bu işe karşı çıkmalarının tek nedeni yanlarında poşet taşımak istememeleri. Kendi tembelliğinize kılıf uydurmayın. Sanki fakirlerin marketlerden alışveriş yapmaları yasaklanmış gibi ucuz ajitasyon yapıyorsunuz. Yeşil alana beton döken adam, ağaç kesen adamdan hiç bir farkın yok senin de.
1. madden kendi saçma sapan uydurman.
2. Maddede ise yine saçma uydurmanı devam ettirmişsin. Bu vatandaş çöp poşetine para vermiyordu, şimdi çöp poşetine para vererek alacak. Çöpü kutuyla beraber çöpçüye mi verecek bu insanlar, biraz geniş düşünün, ya da ev geçindirmiyorsanız bilmemeniz gayet doğal.
3. maddene cevap vermeye değer kalitede bir yazı değil.
4. maddene bir kapak yapayım akıllı vatandaş.
O kaçak dediğin yerleri imar barışı ile devlet adam yerine koyup önce yapı kayıt belgesi para gücün varsa da tapu veriyor. Bu da sana baraj kapağı olsun!
5. maddene cevap: bugüne kadar ne egzoz muayenemi geçirdim, nede vergi borcum oldu. Senin gibi oturduğu yerden çamur atanların hep bir bahanesi, her şeye bir kılıfı vardır.
6 maddene cevap: Senin gibi adamların benim gibilere tek muhalefet olmalarının nedeni, her iyi şeyi kendi partilerinin her kötü şeyi dış güçlerin yaptığını söyleyecek zihniyete sahip olmasıdır. Daha düne kadar doları dış güçler yükseltti diyen zihniyet bugün doların çıkmasına papaz gibi bir bahane olmadığı için ses bile çıkartamıyorlar.
Bu kadar çok bilgisiz yorum yapabilmeni hayretle izliyorum.
Diyorsun ki poşet üreticileri hem satış azaldığında zam yapar hem satış arttığında zam yapar.
1) Market poşetlerinden çöp poşeti yaparken zaten dünyanın içine ettiğini kendi de kabul ediyorsun. Ama fakirsin ya, dünyanın içine etmekte bir sıkıntı yok, sigara alırken fakir olmayanlar çöp poşeti alırken fakir olurlar.
2) Ticarettin kuralı talep artarsa fiyat artar değildir onu sen uyduruyorsun yarım ekonomi bilginle. Ticaretin kuralı talep arzdan hızlı artarsa fiyat artar. Poşet üreticileri market poşeti yerine çöp poşeti üretecekleri için fiyat artmaz sen yarım ekonomik bilginle kafana takma.
3) Pazara kendi poşeti ile gidenin pazarcının poşetine ihtiyacı olmaz. Hem fakir olup, hem poşet taşımak istemeyen, hem bilinçsiz hem tembel adamlar da pazarcıların çocuklarının servis parasına sponsor olsunlar.
4) Amaç poşet imalatçılarını batırmak değil. Amaç poşet kullanımını azaltmak. Poşetler paralı hale geldiği için millet fazladan para harcamayacak. 25 kuruşun hesabını yapan adamlar poşet almayacak yanında gezdirecek ve yapılan iş amacına ulaşacak.
Amaç zaten seni ikna etmek değil. Amaç seni para ile daha az poşet kullanmaya zorlamak.
Çünkü 20 senedir market poşetleri memleketi kirletiyor bez poşet kullanın diye kampanyalar yapılıyor ama senin gibiler ikna olmadı.
sana gerekli kapakları bir önceki bilgisiz yazında yazdım.
TAM ekonomik bilginle hangi ülkede yaşadığını unutan fanus içinde yaşayan burjuvalar halkın halinden anlamaz.
Kitaptan okuduğu şeyi mantık süzgecinden geçirmeden herkes ekonomist, ekonometris olmuş arkadaş. Daha fiyatın nasıl arttığını bilmeden burada ahkam kesiyonuz. oteller, uçaklar ticaret yapmıyor mu? Onlarda arz-talep dengesi yok değil mi. En basit onu diyeceğim de yine yapacaksınız artistliğinizi onların sistemi farklı felan filan. Pazarcılık ta yaptım ordan da ekonomi biliyorum. Çok ekonomi kitabı okudum oradan da biliyorum da sizin kadar çooook tam bilmiyorum. Siz herşeyi bilirken bizim gibilere ne hacet.
O korunaklı site içindeki kalelerinizden çıkıp halkın halini görün, halk içine karışın biraz.