Canım hocam bak hala para hesabı yapıyorsun. Bak çok basit anlayabilirsin zorla kendini.
Market: Merhaba poşet 25 kuruş.
Müşteri: O zaman almıyorum. (File mi kullansam, ufak bir çanta alırım len. Dur bi araştırayım ne yapabilirim)
Poşet üreticisi: Üretimi yavaşlatalım, anketler yapıp istatistiğe dökün. Satışların yavaşlama hızını hesaplayın. Daralmaya gidiyoruz.
Poşet: Len doğaya zarar veremiyorum. İyice kimse kullanmamaya başladı.
Doğa : Teşekkürler.
Sen sürekli o poşetin satılacağı ve bundan para kazanılacağını hesapladığın için anlayamıyorsun. O poşetler satılamayacak. Kimse almayacak. Olay bu zaten. Yani o poşeti sana satmak değil sana satmamak. Bu kadar zor olmamalı anlamak ama neyse.Siz diretip kullanırsanız olmaz tabi. Örneğin yılda 400 milyon poşet kullanılıyorsa artık kullanılmayacak. Keçi inadı mı bu ya. Kullanmayın abi. Bak 2019'un sonunda bir rapor yayınlanacak eminim. Poşet kullanımı şu kadara düştü. %xx azaldı. Doğaya verilen hasar Şurdan şuraya düştü vs. O istatistikleride görünce mutlu olursun ama.
Poşet üreticisi: Satışlar azaldı fiyatlara zam yapmak zorundayız.
Müşteri : Ne güzel çöp poşeti yapıyorduk, şimdi çöp poşetini de parayla alacağız. Zaten çöpü poşetsiz atmaya imkan yokki!
Poşet üreticisi : Marketlere sattığımız poşetlere zam yaptık, millet mecbur çöp poşeti satın almaya başladı çöp poşetlerine de bir zam yapıştıralım. Neticede ticaretin kuralı bu talep artarsa fiyat artar!
Devlet : Manavlara, fırınlara, pazarcılara poşeti serbest bırakmamız lazım. Seçimler var, vatandaşı iyice sıkarsak oy kaybı yaşarız.
Pazarcı: Yaw arkadaş biz poşeti neden parayla satıp para kazanamıyoruz. Tamam hiç fiş fatura kesmiyoruz bari poşetlerden çocuğun servis parasını çıkarsaydık, en iyisi fiyata 25 kuruş zam yapayım.
Siz: Bu insanlar amma inatçı, anlamamakta ısrar ediyorlar. Maksat poşeti sattırmamak, avrupada gelişmiş ülkelerde hep parayla zaten, elin yabancısı tatil yerlerinde no plastik deyip çantalarına koyar bizim insanımıza bak.
Ben: Arkadaş bana izah edip durmayın çevreymiş poşetler zararlıymış diye. Siz kendinizi ve kitlenizi ikna edebilirsiniz. Hiç bir zaman poşet üreticileri zarar etmeyecek, kapanmayacak göreceğiz ilerleyen günlerde. Poşet tüketimi çok doğal bir şekilde azalacak, ama bütün maliyeti yine vatandaş yüklenmiş olacak! Benim dediğim basit, madem ki çevreye zararlı bütün yükü vatandaşa yüklemesinler. Bim a101 gibi marketlerin yandaş olduğunu ve artık bütün ülkenin bu marketleri büyük çoğunlukla kullandığını biliyoruz. Bu marketlerin gider kalemlerini azaltmak için yapılmamış olsaydı marketlere de yük getirirlerdi. Misal 100 lira üzerinde alışveriş yapan birisine mecbur bez torbayı ücretsiz vermek gibi şeyler. Ama burada marketin zaten maliyetten kaçmak için istediği plastik poşetlerin ücretli olması olayına aykırı bir durum olurdu. Yani marketin sahibi burjuvanın zararına olurdu....
Yahu hangi ülkede yaşıyorsunuz anlamıyorum. Sadece ülkedeki seka fabrikası hikayesini okusanız bu yapılanların yine vatandaşa zarar olarak döneceğini görürsünüz de, diyecek birşey yok. Baktığımız pencereler farklı.