Söz konusu kahve olunca, zamaninda kahveden zehirlenip hastanelik olmus bir kisi olarak bana söz düser diye düsünüyorum.
Türkiye'de yasarken günlük 10-12 büyük fincan cay icme aliskanligim vardi. Türkiye'den ayrilinca ayni sayida kahve tüketmeye basladim.
Ilk basta biraz daha aci ve sert gelse de sonuclari hosuma gittigi icin icmeye devam ettim.
Kahve ictikce tat, kalite, sertlik gibi farkli acilardan daha iyi degerlendirmeler yapabilecek hale geliyorsunuz.
Öncelikle sunu iyi ayirmak gerekiyor.
Türkiye'de kahve denilince akila gelen NE5CAFE (Markayi acikca yazmak istemedim) veya benzeri hazir kahveleri tüketiyorsaniz kendinizi kahve icenlerden saymayin. Ictiginiz bu kahve aromali kimyasal maddenin kahve ile tat ve koku aromasi disinda hic alakasi yok. 2si, 3ü, 5i bi aradalardan uzak durun arkadaslar icinde ne oldugu belli degil.
Bu ürünleri tüketmenizi kesinlikle tavsiye etmiyorum.
Ayrica kahveler firmalar tarafindan maliyeti sebebiyle inceltme denen bir isleme tabi tutuluyor.
Inceltme denildigi icin akliniza daha kücük cekilmis kahve gelmesin.
Boyayi tinerle inceltir gibi bir takim kimyasal maddeler kahvenin icine toz olarak ekleniyor böylece maliyet düsürülüyor.
Bu katki malzemesini en cok kagit filtre ile hazirladiginiz kahve sonrasinda filtrede kalan kahvenin icindeki acik renk tanelerden farkedebilirsiniz.
Bu acik renk taneler henüz suyla temas etmediginde kahverengi olmasina ragmen, sonrasinda rengi nispeten daha acilir ve farkedilir hale gelir.
Kahve konusunda en güvenilen yöntem olan kahveyi cekirdek(ögütülmemisine böyle deniyordu sanirim?) olarak alip kendiniz cekmek isteseniz de halen ictiginiz kahveden emin olamayabilirsiniz. Yukarida bahsettigim katki maddesiyle inceltilen kahveleri nem vasitasiyla birlestirip sikistirarak kahve cekirdegi formuna getiren, uygulanan bir takim tekniklerle de cekirdek kahve ile fark edilemeyecek sekilde benzer görüntüye getiren endüstriyel makineler gördüm bizzat fuarlarda. Bunu ayirmanin en kolay yöntemi de kahveyi cekerken cekirdeklerin kirilmak yerine dagilmasidir.
Bunun disinda yazik ki Türkiye'de son birkac yil icinde bir barista enflasyonu yasaniyor.
Herkes kahvenin uzmani olmus, ezbere bir takim bilgilerle "bu isi en iyi ben bilirim" havalarinda ahkam kesiyor.
4-5 kahve türünün adini italyanca ezberleyen oldum saniyor.
Müsterilerin büyük kismi da kahve'den anlamadigi icin tam bir "alan razi satan razi" durumuna dönüsüyor.
Türkiye'de kahveler nispeten daha yumusak oldugu icin espresso icmeyi tercih ediyorum.
Abartmiyorum ama 10 isletmenin 8inde bana espresso diye getirilen kahcemsi icecegin köpügü yok, daha gelir gelmez görüntü offside.
Iyi ve lezzetli kahve icmek isteyenlere önerim cok basit.
Kaliteli kahve alin, kendiniz cekin veya aldiginiz yerde cektirin.
Kahveyi cok ucuza alabileceginiz french press ile hazirlayarak icin. (
https://www.youtube.com/watch?v=4qb3AA-N6vc)
Yaninda da mutlaka 1 bardak su tüketin.
Biraz uzun oldu, afiyet olsun.