İş güvenliği yüksek lisansı yapmış biri olarak, istediğiniz cevapları kısaca vereyim.

Kurslara katılarak iş güvenliği uzmanı olmak istiyorsanız 5 - 6 ay gibi kurs süreci var. Kurslara katılmak ders saatleriyle orantılı olarak yüzdelik dilim doğrultuusunda zorunlu. Belirli bir saat devam yapmak zorundasınız. Kursu tamamladıktan sonra C sınıfı sınavına girmeye hak kazanırsınız. Sınavlar her yıl 2 kere olmak üzere Mayıs ve Aralık ayında yapılmaktadır.

Üniversitelerde ise 2 farklı şekilde yüksek lisans yapılabiliyor.

1. Yüksek lisans 2 yıl sürmektedir. Lisans mezunu olurken hazırladığınız bitirme gibi sizlere 2. yılınızda hazırlamanızı istedikleri bitirmeyi teslim etmeniz gerekiyor. Başarılı olursanız, akademik alanda doktora yapma fırsatınız var. Ayrıca iş güvenliği sınavlarının B sınıfına girmeye hak kazanırsınız.

2. Yüksek lisans ise 1 yıl sürmektedir. Bu sürecte de sizden bitirme tarzı gibi çalışma yapmanızı isteyeceklerdir. Ancak 2 yıllık yüksek lisans bitirme çalışması gibi zor olmuyor. Başarılı olmanız halinde doktora yapamazsınız. Akademik kariyer yapamazsınız. Sadece iş güvenliği sınavlarının B sınıfına girmeye hak kazanırsınız.

Yüksek lisans derslerine girmek, zorunlu görünsede üniversite ve hocasına göre bu durum değişmektedir. Örneğin ben bir işte çalıştığım için hocaların insiyatifiyle bol bol devamsızlık yaptım. Bu arada ben 1 yıllık yüksek lisans yaparak iş güvenliği uzmanlığı B sınıfına hak kazandım.