Yazacaklarım yaklaşık değerlerdir.
1 KW ~= 4,5 A
Eğer sunucunuz toplamda (tek psu veya çift psu ayırt etmiyorum, toplam olarak söylüyorum) 0,5 KW enerji tüketiyorsa bu yaklaşık 2,25 Amper anlamına gelir. Radore Tier3'te 1 Amper yaklaşık 200TL+KDV. Dolayısıyla 450 TL+KDV'lik sadece enerji kullanımı yapacaksınız. "Overselling" ile bu fiyatı 300-350 TL+KDV olarak varsayalım. Hat maliyeti de eklenince 400TL+KDV ve üzeri teklif verilmesini (Radore'nin Tier3 enerji altyapısına sahip veri merkezi açısından) garipsemediğimi belirtmek istiyorum.
DGN'nin fiyatlarını tam olarak bilmiyorum. Fakat 1 Amper elektriğin orada yaklaşık 165 TL+KDV olduğunu bir meslektaşımdan duymuştum. 2,25 Amper orada 371,25 TL+KDV yapıyor. "Overselling" ile onu da 250-300 TL+KDV aralığında düşünelim. Hat maliyet eklenince 350-400 TL+KDV aralığında DGN veri merkezinde barındırma için teklif gelmesi anormal olmayacaktır kanaatindeyim.
Dağhan Bey'in verdiği teklifteki daha makul fiyatların bence iki açıklaması var;
1) Tabir-i caizse çeşmenin başında olması ve "bayi"ye tamamını kullanma ihtimaline binaen verdiği satış fiyatından son kullanıcıya teklif sunabilmesi,
2) Teklifinde "1 Amper kullanıyorsa" ifadesiyle bir şarta bağlı olması.
Yukarıdaki hesabı 2,25 Amper'e göre yaptığımı göz önüne alınca Dağhan Bey'in teklifi de 400-450 TL+KDV'ye geliyor, hat dahil. Dolayısıyla yukarıda yaptığım hesapta pek de yanılmadığım ortaya çıkıyor.