Senin amacın yaratan herşeyi bildiğine göre benim suçum yok tavrı.
Ama maalesef eğer yaratan varsa bu savunman hiç bir işe yaramaz.
Yaratan yoksa da boşa vaktimizi harcıyorsun burada )))
Benim sana kişisel tavsiyem öncelikle din ile Allahın varlığını birbirinden ayırman. Sorular soruyorsun ama cevapları hem kendi mantığınla hem İslam'la örtüştürmeye çalışıyorsun.
Hangi dinde olursa olsun tanımlanan Tanrı öğrenmek isteyene cevabı gönderir. İstersen çölün ortasında kendini dağa at. Aylarca bekle. Sen cevabı bulmazsın ama o cevap seni bulur. O yüzden tüm samimiyetinle sor bırak. Bir olay yaşarsın biri birşey anlatır belki de esinlenme gelir.
Belki de dediğin gibi sınav da yoktur
İşte bende bunu anlamaya çalışıyorum sınavdamıyız değilmiyiz
İslam dini akıl mantık dinidir aklınıza yatmayan hiçbir şeyi kabul etmemeniz gerektiğini (sadece bir konu hariç: "Allah'ın varlığını veya yokluğunu somut delillerle ispatlama" ona da işittik ve itaat ettik diyoruz) tüm ulemalar belirtir zira Kuran-ı Kerimde de 600küsür defa "Efela Yatidun(Ne Kadar Az Düşünüyorsunuz) der...
Sorunun cevabına gelince: Allahın şüphesiz ki herşeyi bilendir. (Sıfat-ı sübûtiyye'de İlm olarak belirtilir)
Allah kendinde var olan tüm sıfatlardan zerrei miskal kadarını insanlara da nakşetmiştir. ki bunun insanda ki yansıması İrade olarak adlandırılır.
Allah sana verdiği aklı nasıl kullanacağını da gayet net bilmektedir ki kader buna göre yazılmıştır. Allah yazdığı için sen bir şeyi yapmıyorsun. Senin bu şekilde davranacağını hangi yolu seçeceğini Allah bildiği için kaderini ona göre yazmıştır.
Dolayısıyla Allah'ın herşeyi bilmesi senin aklını nasıl kullanacağını bilmesini de kapsadığı için tüm yaşantının kontrolünü sna bırakmıştır. İstediğini yapmakta özgürsün... Seçimine karşılık önündeki yollarda ap açık şekilde bildirilmiştir.
Selam ve Dua İle...
Hocam bende diyorumki bir şey biliniyorsa değişme imkanıda yoktur normalde önce eylem olur sonra bilinir eylem olmadan biliniyorsa o mekanizma öyle kurulmuştur galiba taraflı düşünceden dolayı anlaşamıyoruz.