Uzun zaman önce aklıma takılan bir sorudur. Eğer Allah herşeyi biliyorsa cennete yada cehenneme gideceğmizide biliyor demektir bu durumda nasıl oluyorda özgür irademiz var diyoruz ? youtube da dolaşırken karşılaştığım bir videoda aynı soruyu hocanın birine soruyorlar hoca öğretmen öğrenci örneği veriyor
https://www.youtube.com/watch?v=MAyE3vB14Mg
Bu videoda hocamız öğretmeni yaratıcı konumuna koyuyor peki öğretmen yaratıcı olsaydı yine aynı sonuç çıkmayacakmı ? yani yine özgür irade olmayacaktı çünkü öğretmen öğrenciyi o testi çözebilecek yada çözemeyecek şekilde yaratmış olacaktı sınavında bir anlamı olmayacaktı.
Düşündüğümde bu soruya verilebilecek 2 cevap çıkıyor, Biz ya sınavda değiliz yada yaratıcı cennetemi cehennememi hangisine gideceğimizi bilmiyor.
Konu bilgi edinme amacıyla açılmıştır modlardan ricam konuyu silmemesi
Örnek vermek gerekirse; ALLAH herşeyi biliyor fakat zorlamıyor insan kendi seçiyor ama ALLAH onu neyi seçip neyi seçmediğini ezeli ilmi ile bilmiş ve öyle kabul etmiş.
Şimdi öğretmen çocuğu sınav yapıyor ve öğrencinin o soruyu cevaplayıp cevaplayamacağını biliyor fakat zorlamıyor isterse boş bırakır o çocuk o soruyu. Öğretmenin bilgisi sınırlı ancak öğrencinin sınıftaki durumunu az çok bildiği için atıyorum o matematik sorusunu yapamayacağını veya yapacağını biliyor ve önceden notunu veriyor ama bu işte bir zorlama yok.
Yani biz ne kadar örnek verirsek verelim kısır kalır aciz kalır. İnşaAllah anlatabilmişimdir.
Not: şimdi atıyorum ben matematikte oldukça kötüyümdür ilkokulda öğretmen benim o soruyu yapamayacağımı adı gibi bilir direk notunu bile düşebilir yani o derece bilmediğimi biliyor hoca

ama beni zorlamamış o hoca gibi bir şey.